Dilluns 06 de maig de 2024
|
17:19 H
Comparativa de l'IPC i la inflació subjacent.
Comparativa de l'IPC i la inflació subjacent. (Foto: Departament d'Estadística)
Indicadors

L'IPC corresponent a l'octubre se situa al 5,6%

Andorra la Vella.- La variació anual de l’Índex de Preus de Consum (IPC) en base 2021 corresponent al mes d’octubre del 2023 és d'un augment del 5,6% (setembre 2023: 6,1%) segons publica aquest dijous el departament d'Estadística.

Els principals grups que fan disminuir la inflació són el 'Transport' amb una disminució d’un punt i vuit dècimes, situant-se al 0,1% positiu, degut al decreixement dels preus dels carburants i lubricants i un creixement dels preus dels serveis de manteniment i reparació inferior al de fa un any, i 'Aliments i begudes no alcohòliques' amb una disminució d’un punt, situant-se al 9,6% positiu, degut al creixement dels preus de quasi bé tots els aliments (tots, excepte els olis i grasses) inferior al que es va produir al mateix mes de l’any passat.

La inflació subjacent és la variació de l’IPC sense tenir en consideració els productes energètics i els productes frescos. A l’octubre del 2023, la variació anual se situa al 6,5% positiu, nou dècimes per sobre de l’IPC registrat. Pel que fa a la resta dels grups especials, cal destacar el decreixement de la variació anual de l’índex de preus dels productes petroliers que passa del 5,8% negatiu el mes passat al 7,8% negatiu aquest mes.

La variació mensual de l’IPC és de 0,2% positiu (octubre 2022: 0,7% positiu) i els principals grups que contribueixen a l’esmentada variació són els següents; per una banda 'Habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles' amb una variació positiva mensual de 0,4% i una repercussió positiva de 0,09% degut a l’augment dels preus d’altres serveis diversos relacionats amb l habitatge i del lloguer de l’habitatge principal i, per l'altra, 'Aliments i begudes no alcohòliques' amb una variació positiva mensual de 0,3% i una repercussió positiva de 0,07% a causa del creixement dels preus dels llegums i verdures, la fruita, els olis i grasses i el peix.

L’IPC d’Espanya del mes d’octubre del 2023 se situa al 3,5% positiu, la mateixa variació que la registrada al mes de setembre. Entre els grups amb influència en l'augment de la taxa anual destaca 'Habitatge', que incrementa la variació en gairebé cinc punts i mig, fins al 7,7% negatiu.

L’IPC de França del mes d’octubre del 2023 se situa al 4,9% positiu, disminueix nou dècimes respecte a la variació registrada al mes de setembre. Aquesta caiguda de la inflació és el resultat de la forta desacceleració durant un any dels preus de l'energia (5,2% després del 11,9%) degut a la caiguda dels preus del gas (5,5% negatiu després del 7,6% positiu) i els combustibles sòlids (8,4% negatiu després del 6,1% positiu), i la desacceleració dels preus dels productes petroliers (1,8% positiu després del 10,7% positiu).