Diumenge 28 d'abril de 2024
|
21:13 H
Un moment de la reunió del consell econòmic i social d'aquest divendres al matí.
Un moment de la reunió del consell econòmic i social d'aquest divendres al matí. (Foto: SFG)
El president de la CEA, Gerard Cadena, moments abans de l'inici de la reunió del consell econòmic i social d'aquest divendres al matí.
El president de la CEA, Gerard Cadena, moments abans de l'inici de la reunió del consell econòmic i social d'aquest divendres al matí. (Foto: SFG)
El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, moments abans de l'inici de la  reunió del consell econòmic i social d'aquest divendres al matí.
 
El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, moments abans de l'inici de la reunió del consell econòmic i social d'aquest divendres al matí.   (Foto: SFG)
Empresa

La CEA proposa un increment del salari mínim de l'IPC més 1,5% i del mínim al mitjà de l'IPC menys el 2,5%

Andorra la Vella.- La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha arribat aquest divendres al matí a la reunió del consell econòmic i social amb una proposta a la mà, que ara els sindicats han d'analitzar: incrementar el salari mínim amb l'IPC que quedi a final d'any més un percentatge de l'1,5% i els salaris que van del mínim al mitjà amb l'IPC menys el 2,5%. Els sindicats ja han anunciat que les propostes estan "als antípodes" mentre que des del Govern s'està a l'expectativa de la reunió que ha de tenir lloc dijous vinent entre patronal i representants dels treballadors per veure quina és la decisió que es pren sobre l'increment salarial.

El president de la CEA, Gerard Cadena, ha destacat que "hi ha hagut problemes" per poder tancar un acord entre les diferents entitats representades a la CEA, ja que "consensuar una posició comuna" els hi ha "costat molt", perquè "les empreses no volen cap intervenció per part del Govern" i, per tant, "només accepten" que hi hagi un increment del salari mínim, però no comparteixen que n'hi hagi dels altres sous. En conseqüència, ha defensat el document que aquest divendres han portat a la reunió del CES i que la setmana que ve debatran amb els sindicats. Precisament els representants dels treballadors no han rebut aquesta proposta de bon ull. Així, el secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, ha destacat que estan "als antípodes" i ha afegit que els han "dit a la cara" que és "lamentable" que després que s'hagin mantingut diverses reunions s'hagin presentat al CES amb una proposta sobre la qual no en sabien res. Ubach ha valorat que no estan d'acord amb la proposta de l'IPC menys un percentatge, ja que "l'increment salarial ha de ser com a mínim de l'IPC", perquè malgrat apujar aquest percentatge el fet que el cost de la vida també s'incrementi farà que "ens quedarem igual". De fet, ha defensat que s'haurien d'apujar tots els salaris i no només fins al mitjà, si bé ja hi estan d'acord que els més baixos s'apugin més. Ubach ha destacat que avui en dia el problema és que "tenim un pèrdua del poder adquisitiu" i que a "nivell laboral no som competitius" i ha tornat a reclamar que les mesures que s'emprenguin tinguin en compte "el que necessita un treballador" per viure a Andorra.

Malgrat reconèixer que "les posicions estan lluny", la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha valorat que "per primera vegada hi hagi una proposta de la CEA sobre la taula", ja que això és una situació que "no s'havia donat mai" al país. Des de l'executiu, ha destacat la ministra, s'està a l'expectativa del que pugui passar en la reunió de dijous que ve i ha afegit que en cas que no hi hagi acord el Govern "prendrà alguna mesura". En aquest sentit, ha reiterat les paraules del cap de Govern durant el debat sobre l'habitatge que el salari mínim s'apujarà més enllà de l'IPC i per a la resta caldrà veure com es procedeix.

Habitatge

La qüestió de l'habitatge també ha estat sobre la taula del CES i Marsol ha celebrat que la proposta que va presentar els sindicats estigui sent analitzada per la CEA. Precisament Cadena ha destacat que el principal problema és poder tenir "informació fidedigna" sobre els lloguers i per això han demanat a l'executiu una "radiografia" amb aquesta informació. "Hem instat la ministra que faci aquesta recollida de dades", ha destacat el president de la CEA.

Sobre la qüestió de l'habitatge Marsol ha subratllat la voluntat que hi hagi una pròrroga dels contractes de tres anys i que aquest temps serveixi per poder treballar mesures que permetin solucionar el problema. En aquest sentit, ha reiterat la voluntat de tirar endavant de pressa la taula de treball en la que també estaran representats els sindicats i els propietaris. Marsol ha reiterat, qüestionada per la manifestació d'aquest dijous, que el Govern ha demostrat que està preocupat per l'habitatge i ha recordat la inversió que s'està fent de 50 milions així com que una de les propostes de resolució del Consell General d'aquest dijous sigui que cada any l'executiu hagi de destinar 12 milions a habitatge. També ha destacat que es renuncia al percentatge que es volia afegir en l'increment dels pisos de lloguer a més de l'IPC perquè creu que ha estat un concepte que "no es va entendre" malgrat que buscava donar seguretat als llogaters i ha afegit que estan d'acord que els pisos més barats es puguin apujar una mica més, seguint el que proposava Andorra Endavant. De fet, ha remarcat que esperen que les esmenes puguin fer que s'aconsegueix "la millor llei".

Quant a la pròrroga dels tres anys, Ubach l'ha valorat positivament i ha afegit que les mesures de Marsol són "bones i valentes" però que han d'anar "acompanyades de l'erradicació de l'especulació".

Notícies relacionades