Diumenge 12 de maig de 2024
|
02:22 H
Pol Guasch, CEO de Minerva Data Solutions.
Pol Guasch, CEO de Minerva Data Solutions. (Foto: )
Speaker's Corner

La intel·ligència artificial ens traurà a tots la feina?

Escaldes-Engordany.- En poc més d'un any, un concepte que només estava present al cinema com a argument d'algunes de les pel·lícules postapocalíptiques ha arribat al nostre dia a dia tant professional com personal. La intel·ligència artificial és una revolució digital que ens pot aportar tant beneficis com problemes. I això fa por. S'obren debats tant tecnològics com teorètics i filosòfics sobre la possibilitat que la intel·ligència artificial pugui desenvolupar consciència pròpia. Aquest escenari sí que ens aproximaria al món caòtic que sempre ha plantejat el cinema. Ara bé, és del tot possible aquest món?

La història de la IA és una història plagada d'hiverns, en els que models que ara existeixen en dotzenes, només eren teories dins de grups de recerca de superpotències com els Estats Units o la Xina. La humanitat ja ha perdut alguna batalla contra la IA, com Kasparov contra Deeper Blue en el camp dels escacs el 1997 o Ke Jie contra AlphaGo en el camp del Go vint anys després, el 2017. Però això significa realment que la IA és superior als humans, o que és superior als humans en tasques molt específiques sempre que tinguem dades per entrenar-la?

Si més no, el que està clar és que la intel·ligència artificial suposa una revolució digital en tots els camps i que ha vingut per quedar-se. Eines com ChatGPT ja es fan servir en el dia a dia com un buscador més d'informació o inspiració. I això no només no és un problema, sinó que s'hauria de potenciar.

La intel·ligència artificial no deixa de ser una eina, i no hem de tenir por d'utilitzar-la. Ens pot fer més productius, més precisos i més eficients sempre que siguem conscients que no deixa de ser això: una eina. En el moment en què volem endinsar-nos més en l'interior de la caixa negra, que és un model d'intel·ligència artificial, ens adonem que és molt complicat fer-ho sense entrar en un terreny i un discurs molt tècnic en el camp del càlcul avançat. Això és un clar indicador que, per poc romàntic i apocalíptic que sembli, l'únic que hi ha a l'interior d'un model d'IA són matemàtiques. Sí, matemàtiques molt complexes, amb termes com: descens de gradient negatiu, funció de tangent hiperbòlica o vector d'activació però, per sobre de tot, matemàtiques.

No em malinterpreteu, són aquestes les matemàtiques que fan que el model "aprengui", però no hem de confondre aquest tipus d'aprenentatge amb l'aprenentatge humà. Els models d'intel·ligència artificial aprenen, sí, però el que aprenen són patrons intrínsecs dins les dades amb els que els alimentem.

Seria humanament impossible programar un algoritme perquè distingís de forma clara entre fotografies de taules i gats. Per on comencem? Quins píxels hem de valorar? I la fotografia d'un gat és, per exemple, des del darrere? Aquí és on radica "l'aprenentatge" de la intel·ligència artificial: deixem que, mitjançant fórmules de càlcul avançat i molts exemples, el model trobi els patrons que consideri pertinent per fer una tasca (coneguda com a discriminativa) de diferenciació entre taules i gats. Què passa si hi entrem la foto d'un gos? No res! Que caurà dins del sac de les taules o dels gats.

Quan parlem de models generatius, com ChatGPT, la premissa és similar: generem contingut d'acord amb el contingut que ja hem vist. I si no l'hem vist? Simplement, no el podem generar. Amb aquesta fugaç passada per sobre dels algorismes d'intel·ligència artificial i salvant les distàncies de tot el càlcul que hi ha al darrere, les nostres preocupacions agafen una altra tessitura. A la pregunta: la intel·ligència artificial em traurà la feina? La resposta curta: no. La resposta llarga: la feina no te la traurà la intel·ligència artificial, te la traurà una persona que la sàpiga fer servir de forma eficient.

Però, que hi ha del futur? Bé, no ens ha de preocupar. El que sempre recomano és integrar i començar a treballar amb productes basats en intel·ligència artificial. Abraçar-ho com a una eina més que pot fer la feina dels professionals encara més professional.

Ah, i pels més escèptics: en desenvolupament d'avantguarda de la intel·ligència artificial ara mateix està centrat a fer els algorismes més eficients des d'un punt de vista computacional (i, a poc a poc, del punt de vista sostenible, que aquest és un tema del qual no es parla i que dona per un altre article). El desenvolupament d'una IA conscient queda tan lluny en tants aspectes, que no està clar ni si seria possible. Podem dormir tranquils.

*CEO de Minerva Data Solutions