Dilluns 29 d'abril de 2024
|
09:36 H
La frontera hispanoandorrana.
La frontera hispanoandorrana. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Els preus de les importacions creixen un 6,4% respecte fa un any

Andorra la Vella.- Els preus de les importacions durant el mes de setembre d'aquest any han experimentat una variació positiva del 6,4% en relació amb el mateix termini de l'any anterior. Si es comparen les dades amb el mes d'agost, els preus de les importacions presenten un increment del 2,2%. Per altra banda, els preus de les exportacions, en termes generals i en el mes de setembre d'aquest any, han experimentat una variació positiva del 5,5% en relació amb l'any anterior. Respecte de l'agost, els preus de les exportacions han pujat un 14,9%.

Si s'analitzen les importacions per grups d'utilització, els preus dels béns de consum al setembre han tingut una variació positiva de l'11,7%. En el mateix període, els preus dels béns de capital han crescut un 41,9% i els béns intermedis han caigut un 12,8%. Respecte del mes anterior, s'observa una variació positiva en els preus dels béns de capital amb una variació positiva del 29,2% i els béns intermedis amb un increment del 7,3%. Per la seva banda, els béns de consum han experimentat una caiguda del 0,4%.

D'altra banda, l'evolució dels preus de les importacions al mes de setembre, segons la Classificació Unificada del Comerç Internacional (CUCI), mostra com la majoria de productes tenen variacions percentuals positives en els seus preus. Dins d'aquesta classificació destaquen les partides d'olis, greixos i ceres, d'origen animal i vegetal (22,1%), les begudes i el tabac (17,6%), i finalment, els productes alimentaris i animals vius (12,9%). Per la part negativa, destaca la partida de combustibles, lubricants minerals i productes similars, amb una caiguda del 32,8%.

Finalment, pel que fa al preu de les importacions agrupades per zones geogràfiques, és a dir, segons el país o agrupació geogràfica d'on provenen els productes, la majoria presenten una tendència positiva respecte al mateix període de l'any anterior. Durant el setembre el preu de les importacions originàries d'Espanya creixen un 4,4%, de França cauen un 5,5%, de la resta de la Unió Europea i Regne Unit creixen un 26,8% i de la resta del món augmenten un 12,5%. Seguidament, si es compara amb el passat mes d'agost, els preus d'Espanya decreixen (0,8%), els de França tenen una variació negativa del 3,6%, els de la resta de la UE i Gran Bretanya creixen un 2,7% i per últim, les importacions de la resta del món cauen un 12,9%.

Notícies relacionades