Diumenge 21 de juliol de 2024
|
03:12 H
La duana francoandorrana.
La duana francoandorrana. (Foto: Arxiu ANA)
Internacional

El duaner francès que va filtrar un compte fals de Xavier Trias a BPA liderava la lluita contra el contraban

Andorra la Vella.- El duaner francès que a finals del 2014 va filtrar una informació falsa on es deia que Xavier Trias, en aquell moment alcalde de Barcelona, tenia un compte a BPA amb 13 milions d'euros, és, casualment, un gran coneixedor d'Andorra i una de les seves principals missions és la lluita contra el contraban. Segons les informacions publicades, en el marc de l'operació Catalunya, la policia patriòtica li hauria pagat 25.000 euros en efectiu per l'enviament de documentació falsa sobre Trias que més tard va ser desmentida.

Pel que fa al seu paper en la lluita contra el contraban de tabac, eminentment procedent d'Andorra, cal posar el focus en l''oasi' en què s'ha convertit la localitat de l'Ospitalet, a tocar del Pas de la Casa, per als contrabandistes. El tràfic il·legal de tabac va començar a disparar-se a mitjan 2023. Tal com apunten mitjans francesos, el 40% del tabac que es consumeix a l'Occitània prové de l'estranger. De fet, al llarg del 2022, la duana francesa va comissar 649 tones de tabac de contraban, un 60% més que l'any anterior.

La situació va arribar a un punt crític, amb individus violents pels carrers que cremaven els vehicles emprats per al contraban i amb contenidors utilitzats per a guardar les seves reserves. Davant d'aquesta situació, les autoritats de la localitat francesa van alertar a l'Estat que la problemàtica s'havia tornat "incontrolable" i van exigir el retorn de la gendarmeria.