Ametller Origen aposta per productes frescos de proximitat (Foto: Pyrénées Andorra)
Manat de calçots en venda a Ametller Origen (Foto: Pyrénées Andorra)
Tendències

Un hivern sense calçots, no és hivern

Els punts de venda d’alimentació es vesteixen d’aquest producte de temporada que es comercialitzen per manats, ja que és un acte culinari que se celebra en comunitat

Andorra la Vella.- Anar de calçotada és ja una tradició per a molts. Un any sense calçotada és com un any perdut. La calçotada s’ha convertit en un ritual culinari que reuneix familiars i amics al voltant d'una taula per gaudir d'un àpat festiu i abundant centrat en els calçots (o ceballots).

La festa al voltant dels calçots comença amb la preparació d’aquests, és a dir, netejant-los i posant-los a la graella fins que estiguin tendres i carbonitzats per fora. Un cop llestos, els calçots se serveixen en grans taules de fusta, acompanyats de la salsa romesco, feta a base de tomàquets, ametlles, avellanes, oli d'oliva i nyores. I a partir d’aquí…a gaudir tothom.

La calçotada s’ha convertit en una gran festa. Els seus participants la viuen amb entusiasme i alegria sense importar com quedem de bruts a l’hora de menjar-los. I és que aquest és un àpat que es menja amb les mans. D’aquí que les mans quedin negres com el carbó i si no ens protegim amb el tradicional pitet alguna taca de salsa romesco pot acabar caient sobre la samarreta o jersei.

Actualment, els petits i grans comerços d’alimentació, com ara, Ametller Origen ofereixen atractius manats de calçots acompanyats de la tradicional sala de romesco per celebrar aquesta festa culinària sols o acompanyats de la família o amics.