Dimarts 21 de maig de 2024
|
08:58 H
Increment dels expedients transmesos a la fiscalia per blanqueig de capitals.
Increment dels expedients transmesos a la fiscalia per blanqueig de capitals. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Els expedients transmesos a la fiscalia sobre blanqueig de capitals i finançament del terrorisme creixen un 40%

Andorra la Vella.- El nombre d'expedients transmesos a la fiscalia relacionats amb la prevenció del blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme es van incrementar un 39,29% durant el 2022 en comparació amb l'any anterior. Segons es desprèn de la memòria d'activitats de la Unitat d'intel·ligència Financera d'Andorra (UIFand) feta pública aquest dijous, en termes generals, les dades de l'exercici 2022 revelen xifres similars pel que fa a la presentació de declaracions de sospita (DOS), que baixen un 1,54%, però també mostren "un augment important" pel que fa a la cooperació nacional (42,86%), així com dels expedients transmesos a la fiscalia.

Precisament, pel que fa a aquest darrer aspecte, la fiscalia va treballar durant el 2022 en 39 expedients, dels quals 7 corresponien a l'any anterior, i se'n van arxivar fins a 108, un 5,26% menys. El valor dels expedients amb possibilitat d'embargament judicial van sumar un valor de 36.701.720,43 euros. La memòria també mostra el nombre d'expedients analitzats durant el 2022, que van arribar als 1.570, dels quals 1.181 eren en referència a persones físiques i 383 a jurídiques.

Quant a les declaracions de sospita, se'n van rebre 64, de les quals 60 eren procedents de bancs; una d'un notari; dues d'economistes o proveïdors de serveis a societats i una altra per una entitat de gir postal. La diferència respecte de l'any anterior radica en el fet que el sector financer bancari n'han presentat més, quasi un 10%, mentre que per la resta, el tipus de subjecte obligat és menor. Altrament, no hi ha hagut cap obertura d'expedient a iniciativa pròpia.

En relació amb la cooperació internacional, les dades del nombre general de dossiers tractat, són exactament les mateixes que l'any anterior, i també ho són el nombre de sol·licituds rebudes, ja es tracti de peticions de cooperació o bé de disseminacions espontànies, com les emeses. En concret, el nombre de peticions externes de cooperació internacional s'eleva a 53, i el nombre de sol·licituds trameses per part de la UIFand és d'11.

Així mateix, cal ressaltar que han estat 15 les jurisdiccions que s'han dirigit a la UIFand, i aquesta ha demanat a altres 11 països. Finalment, s'assenyala que el temps de resposta continua sent molt baix, amb un termini de 7 dies de mitjana, el que demostra l'elevat grau de cooperació de la unitat.

Pel que fa a la inversió estrangera, i contràriament als dos exercicis anteriors, on el nombre de peticions arribades des del ministeri d'Economia i Competitivitat decreixia, el 2022 van augmentar força, passant de 19 l'any 2021 a les actuals 39. I dins d'aquestes, en 28 d'elles s'ha emès un Informe d'enquesta o d'observacions. En aquesta línia, també augmenta el nombre de persones investigades, que passen de 58 durant el 2021 a les 155 del 2022 (80 físiques i 75 jurídiques).

Notícies relacionades