Diumenge 28 d'abril de 2024
|
13:46 H
Diversos ponents durant la conferència 'Crèdits de carboni en acció: potencial dels projectes de compensació'.
Diversos ponents durant la conferència 'Crèdits de carboni en acció: potencial dels projectes de compensació'. (Foto: M. R.)
Assistents durant la conferència 'Crèdits de carboni en acció: potencial dels projectes de compensació'.
Assistents durant la conferència 'Crèdits de carboni en acció: potencial dels projectes de compensació'. (Foto: M. R.)
Un instant de la conferència 'Crèdits de carboni en acció: potencial dels projectes de compensació'.
Un instant de la conferència 'Crèdits de carboni en acció: potencial dels projectes de compensació'. (Foto: M. R.)
Empresa

Mil crèdits de carboni al mercat en una jornada per a la compensació d'emissions de gasos d'efecte hivernacle

Andorra la Vella.- Aproximadament mil crèdits de carboni -l'equivalent a mil tones de C02- s'han posat al mercat aquest divendres en el marc de la jornada 'Crèdits de carboni en acció: potencial dels projectes de compensació' organitzada per la Cambra de Comerç amb la col·laboració de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic (OECC). Una trobada on un total de deu empreses del Principat han presentat els seus projectes relacionats amb la compensació d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. "La veritat és que estem molt contents perquè s'ha vist clar que hi ha hagut una assistència massiva" ha celebrat la directora de la Cambra de Comerç, Sol Rossell. "S'han vist diferents realitats. "Cada empresa aporta un valor significatiu i creiem fermament que la lluita contra el canvi climàtic ha de ser un dels pilars de gestió per crear aquest valor" ha afegit.

Per la seva banda, el Secretari d'Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné -qui ha recordat que aquests crèdits de carboni els compren les empreses en el marc de la seva responsabilitat social corporativa- ha explicat que es va decidir organitzar aquesta trobada perquè actualment hi ha una alta demanda d'aquest tipus de crèdits i, ara mateix, una molt poca oferta. "Aquests projectes són relativament desconeguts. Volem portar el missatge de l'acció climàtica global amb projectes tangibles que, a més, promoguin l'activitat econòmica i la diversificació de l'economia" ha apuntat, Forné, mentre afegia que aquests projectes són fàcils d'implementar, ajuden a mitigar les emissions de gasos d'efecte hivernacle i proporcionen una compensació econòmica a les empreses.

En aquest sentit, Forné ha matisat que la llei sobre el mercat de crèdits de carboni va entrar en vigor el 2018 i que el 2021 es va reglamentar. "Des de llavors hi ha hagut una sèrie de projectes. Ara s'estan incentivant, juntament amb aquestes jornades que ajuden a animar que la gent es llenci a la piscina i comenci a proposar projecte i a comprar crèdits de Carboni" ha comentat. De fet, durant la jornada de treball s'han presentat els projectes de reducció d'emissions d'Andbus, amb 234 crèdits de carboni per a la substitució i millora de la gestió de la flota d'autobusos; Ensisa, amb 63 crèdits per a l'ús de biocombustibles en les màquines trepitjaneu; i Creand, amb 471 crèdits de carboni per a la instal·lació de plaques solars per a la producció d'energia elèctrica en els edificis. Així mateix, també es treballa per a la incorporació de projectes impulsats per Engas, que permetrien incorporar 30 crèdits de carboni; Carisma, amb 175 crèdits de carboni; i el Comú d'Ordino, que encara ha de concretar el projecte que determinarà els crèdits de carboni.

"El nostre projecte, que és un projecte pilot, és per demostrar que és possible fer una mobilitat diferent de la que tenim fins ara. Hem importat 25.000 litres de gas d'origen vegetal, hidrobiodièset, i volíem demostrar que és possible fer funcionar les màquines 'trepitjaneus' d'una manera diferent" ha exposat el responsable de Medi Ambient i Qualitat d'Ensisa, tot afegitn que "les nostres emissions s'han reduït un 90%". Per la seva banda, la presidenta de Carisma, Elena Leach, ha exposat que el seu projecte, anomenat 'Donar, reciclar, comprar i ajudar' consisteix a ajudar a causes socials a través de la venda d'objectes de segona mà. "Abans la gent era més de llançar i ara la gent dona. Crec que és un pas molt important, però encara s'ha de fer molta pedagogia" ha reconegut, Leach.

La prova pilot de vols a Palma podria continuar en altres temporades

Davant d'una pregunta relacionada amb la finalització de la prova pilot dels vols amb destinació a Palma programada pel 31 de març, Forné, ha avançat que la prova podria tenir continuïtat, tot i que ja ha descartat aquesta primavera. "Estem segurs que a partir de la Puríssima que ve aquesta línia s'hauria de consolidar. Ara hauríem de començar a fer noves proves pilot per a altres temporades de l'any per veure si també és interessant o no" ha anunciat el Secretari d'Estat de Transició Energètica.

Nerviosisme pel risc dels canvis de quotes

Amb relació al risc dels canvis de les quotes de cara a l'estiu, Rossell ha comentat que, pel fet de no disposar de cap xifra oficial, no es pot avançar amb les declaracions, però ha confirmat que, de moment, "hi ha molt de nerviosisme" entre el sector. "És un factor importantíssim per les empreses i realment necessitem aquesta gent per a poder treballar" ha assegurat la directora de la Cambra de Comerç.