Dilluns 02 de desembre de 2024
|
14:07 H
El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, durant la presentació del reglament relatiu a l'economia circular.
El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, durant la presentació del reglament relatiu a l'economia circular. (Foto: )
Empresa

El Govern regula la prohibició de la destrucció d’articles no venuts per afavorir l’economia circular

El Govern ha impulsat un reglament a través del qual es fa un pas més l'economia circular. Així, s'ha impulsat una norma a través de la qual es prohibeix la destrucció per eliminació o eliminació energètica d'un seguit de productes entre els quals els de bellesa.

Andorra la Vella.- El Govern ha impulsat un reglament a través del qual es fa un pas més l'economia circular. Així, s'ha impulsat una norma a través de la qual es prohibeix la destrucció per eliminació o eliminació energètica d'un seguit de productes entre els quals els de bellesa. El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha manifestat que la destrucció d'aquests articles suposa un greuge ambiental important. Per aquest motiu, el reglament aprovat té com a objectiu fomentar que articles es gestionin seguint la jerarquia de gestió de residus, fomentant-ne la prevenció, la reutilització, el reciclatge i la valorització material. En cas que les empreses vulguin desprendre's d'aquests articles han d'optar per la via de la revenda o la donació i, en darrera opció, la recuperació de material mitjançant el reciclatge a través d'un gestor de residus.

Entre els articles no venuts que no es poden destruir s'inclouen: els productes d'higiene, de bellesa, de perfumeria i cosmètica (a excepció dels productes sotmesos a prescripció mèdica i que tenen data de caducitat); els productes de neteja de la roba i la llar, així com els seus accessoris; els productes de puericultura; el tèxtil (roba de vestir i de llar) i el calçat; els accessoris i complements de moda; els llibres i el material escolar; les joguines; els aparells elèctrics i electrònics; els articles i equipaments per a la pràctica esportiva; l'equipament de la llar i els elements de decoració; i els mobles.

El text també prohibeix la destrucció d'articles nous que presenten errors de serigrafia, sempre que no afectin elements essencials de seguretat o traçabilitat del producte; els articles que es considerin obsequis i estiguin vinculats a l'oferta, a la promoció o a la venda de determinats productes; i les mercaderies i articles emmagatzemats per empreses de transports i distribució que no han estat lliurats als destinataris.

No obstant això, s'exclouen d'aquest llistat els articles la reutilització i el reciclatge dels quals suposen un risc per a la salut i la seguretat; els articles en desús, sense instal·lacions de reciclatge o que no compleixen amb les homologacions o certificacions actuals d'acord amb la normativa aplicable (caldrà justificar-ho); i els articles decomissats per les autoritats competents o sotmesos a normativa sectorial específica.

Reglament per als gestors de residus

D'altra banda, i en el marc de l'economia circular, el ministeri de Medi Ambient també ha impulsat canvis en el reglament dels gestors de residus per tal de simplificar el procediment d'autorització dels gestors. També s'estableix que el llibre de control pot tenir firmat electrònic; que es pot fer una sola tramesa anual i s'elimina el lliurament del balanç anual. El ministre de Medi Ambient ha recordat, però, que aquests gestors estaran obligats a tenir un llibre d'entrades i sortides disponibles per a controls dels inspectors del ministeri.

Ajudes per a projectes verds

A l'últim i en relació també a l'impuls de l'economia circular, el Govern ha impulsat una nova convocatòria amb ajudes de quatre tipologies diferents i amb una partida de 115.000 euros. Així, el titular de Medi Ambient ha recordat que els ajuts estan destinades principalment a empreses privades i agrupacions o associacions empresarials, col·legis professionals o associacions en general, amb l'objectiu de promoure la transició cap a l'economia circular i els principis que persegueix la Llei d'economia circular. Els ajuts –que cobreixen el 50% del projecte fins a un màxim de 30.000 euros o 10.000 euros, segons la tipologia d'actuació, o bé, fins a 5.000 euros en el cas de les campanyes de sensibilització– estan orientats a fomentar la creació d'empreses, activitats i projectes que contribueixin de forma substancial a l'economia circular, així com la creació de llocs de treball verd.

La convocatòria dona seguiment a l'acord de joventut aprovat la legislatura passada, i es preveuen uns ajuts superiors (fins al 60% de la subvenció del projecte fins a un màxim de 35.000 o 12.000 euros segons la tipologia d'actuació) per a les propostes de noves activitats econòmiques que promoguin la creació de llocs de treball per a joves, o que incentivin l'emprenedoria jove en el sector serveis relacionada amb el comerç de materials reciclats al major o al detall o que compleixin bones pràctiques ambientals.

Notícies relacionades