"/>

 

"/>
Dimarts 03 de desembre de 2024
|
12:25 H
L'advocat i urbanista Albert Cortina participarà en el 22è Fòrum de l'EFA.
L'advocat i urbanista Albert Cortina participarà en el 22è Fòrum de l'EFA. (Foto: Gabriel González)
Empresa

L'anticipació i el lideratge, claus per sobreviure a l'evolució tecnològica

En un moment de creixement exponencial de les eines tecnològiques, liderades pel paper que juga la intel·ligència artificial, l'anticipació i el lideratge en les empreses han de ser les eines claus per afrontar un futur que, tot i semblar incert, ja deixa veure allò que està per venir. L'advocat i urbanista Albert Cortina, que participarà aquest divendres en el 22è Fòrum de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), assegura que és cabdal que els empresaris i les persones encarregades de dirigir grans organitzacions "entenguin que estem davant d'uns desafiaments importants" i que "tot va un ritme accelerat i exponencial". Per això, afegeix, cal posar els mecanismes necessaris per no quedar-se obsolet.  

Andorra la Vella.- En un moment de creixement exponencial de les eines tecnològiques, liderades pel paper que juga la intel·ligència artificial, l'anticipació i el lideratge en les empreses han de ser les eines claus per afrontar un futur que, tot i semblar incert, ja deixa veure allò que està per venir. L'advocat i urbanista Albert Cortina, que participarà aquest divendres en el 22è Fòrum de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), assegura que és cabdal que els empresaris i les persones encarregades de dirigir grans organitzacions "entenguin que estem davant d'uns desafiaments importants" i que "tot va a un ritme accelerat i exponencial". Per això, afegeix, cal posar els mecanismes necessaris per no quedar-se obsolet.

Cortina oferirà una conferència que sota el títol 'El poder tècnic científic al servei de la humanitat', servirà per comprendre "aquesta nova etapa que estem vivint i el fenomen de l'exponencialitat tecnològica global". Així, dividirà la seva intervenció en quatre mirades diferents. En primer lloc, donarà una visió antropològica "per entendre de quin tipus d'ésser humà partim i quin concepte d'ésser humà té cadascú" i més tard aportarà una mirada des del pensament i la filosofia on "veurem que en aquests moments hi ha diferents maneres d'entendre aquest ésser humà i el seu progrés".

En tercer lloc, abordarà el paper de les noves tecnologies des d'una mirada ètica i parlarà sobre la necessitat, o no, de posar límits a la tecnologia i a aquest creixement exponencial que està experimentant. Així, incidirà "amb quins valors afrontarem aquesta nova etapa, si serà beneficiosa pel bé comú i com entenem el paradigma tecnocràtic". La idea, per tant, serà descobrir si l'evolució tecnològica s'afronta d'una manera crítica o acrítica i, per tant, "si l'acollim perfectament o intentem consensuar aquests límits perquè hi hagi progrés i no retrocés". Finalment, Cortina parlarà de la importància de la governança en aquesta "era hipertecnològica" i ressaltarà la necessitat que sorgeixin nous lideratges "que comprenguin aquests canvis i que entenguin aquesta visió des de diferents dimensions, no només des de l'empresa, sinó també des de la política o l'economia".

En conclusió, la ponència de l'expert té com a objectiu presentar els desafiaments que presenta la hipertecnologia per a la humanitat, les organitzacions i les empreses, i es fa necessari incorporar "un sentit de percepció global i anticipatori". "Dins del món de l'empresa hi ha gent molt executiva, però costa més trobar visionaris que s'anticipin a aquests fenòmens per després marcar unes estratègies i evitar una anarquia tecnològica", menciona. Amb tot, alerta que "s'està estenent un pessimisme cap a l'ésser humà i una entrega de les decisions humanes cap a uns ens sintètics i artificials que alguns creuen que prendran millors decisions i que ens substituiran", per la qual cosa és cabdal "saber portar aquesta transició i anticipar-nos" i, per aconseguir-ho, "necessitem aquests nous lideratges i que es concretin en accions".

En el cas de les empreses familiars, assegura que els responsables "s'han de posar les piles" amb la transformació digital dels seus negocis però, a més, "han de saber posicionar-se en aquesta globalització que alguns han dit que és com un nou feudalisme". Per això, reitera, "les empreses familiars han d'entendre aquest nou canvi exponencial" i incorporar en els seus organismes "gent experta i gestors de futur que tinguin la visió de com col·locar aquesta empresa familiar en aquest entorn".

Notícies relacionades