"/> "/>
Soldeu.- "Hem d'estrènyer la col·laboració publicoprivada, no només en tema de l'habitatge, sinó també en altres mecanismes que concerneixen el Govern i als comuns". Així ho ha mencionat el cap de Govern, Xavier Espot, durant el seu discurs anual emmarcat en el Fòrum de l'Empresa Familiar Andorrana. En aquest sentit, ha remarcat que les sinergies en l'àmbit privat són imprescindibles, ja que "nosaltres no serem capaços, ni tenim els recursos, ni el talent per resoldre aquesta qüestió". Amb tot, Espot ha remarcat que han "de ser vigilants perquè el pes de l'administració pública, cada vegada no sigui més important en relació amb el PIB".
El Govern confia a poder estrènyer llaços amb la col·laboració publicoprivada, la qual ha estat valorada d'essencial per part del cap de Govern. En aquest sentit, Espot ha manifestat la preocupació vigent de la situació de l'habitatge al país, la qual no només afecta el sector més vulnerable de la societat, sinó que afecta a tothom. "Durant tot el procés de gestació, abans de la publicació de les esmenes, hem tingut l'oportunitat de reunir-nos amb l'Empresa Familiar Andorrana (EFA) per debatre el contingut de la llei del creixement sostenible, així com escoltar les propostes fetes amb actitud constructiva, indirectament per l'EFA i la CEA" ha expressat. De fet, Espot s'ha mostrat orgullós que el 80% de les esmenes proposades s'hagin acabat incorporant.
Un altre dels aspectes als quals Espot li ha atorgat màxima rellevància és l'estabilitat dels tipus imposables, així com la disminució del deute general de Govern. Andorra els dels pocs països europeus que han assolit l'estabilitat dels tipus impositius, donant una "imatge d'estabilitat i de seguretat jurídica pels inversos estrangers, residents i nacionals". "A finals d'enguany, tindrem l'endeutament al 33% del PIB tot i la crisi de la covid. S'ha fet una bona labor d'estabilitat pressupostària que contribueix a l'evolució de l'economia andorrana" ha comentat. "Som la garantia del manteniment d'una competitivitat fiscal envejable" ha asseverat.
Així doncs, ha aprofitat la cita per recalcar el paper de les empreses familiars, famílies que dediquen tota una vida a l'empresa i que se senten com una gran responsabilitat i exemple per a les generacions precedents. "Us encoratjo a fer el que millor sabeu fer, innovar i adaptar-vos, treballar amb una passió i dedicació que caracteritza, perquè l'avenç de la tecnologia oferirà un final de dècada interessant, però un repte que només superarem amb l'andorranitat" ha declarat,
Poder eliminar la por d'implementar la tecnologia
La digitalització dona passes de gegant i la relació amb la societat no és "ni tan romàntica, ni tan catastròfica". Espot ha declarat que és necessari que s'aprofitin l'oportunitat que la tecnologia brinda, asseverant que les empreses "no poden perdre el tren de la digitalització, la qual té especial rellevància en els mercats nacionals i internacionals". En aquest sentit, Govern ha impulsat el programa de digitalització d'empreses, en el qual participen ja 157 empreses, en el qual s'acompanya i se suporta a les empreses en aquest procés. Així doncs, s'ha confirmat la continuïtat del programa per a l'any vinent.
Pel que fa a la matèria de la digitalització, Andorra ha passat a estar en el lloc 26 a l'11 en l'índex d'economia mundial i en la posició número 10 en el rànquing de ciberseguretat.
Passes amb Europa
Durant el seu discurs, Espot ha comentat que, conjuntament amb el ministeri d'Afers Exteriors, han proposat a Andorra com a seu candidata per acollir una de les trobades econòmiques francòfones. "Comptem amb tots els agents per fer-ho" ha confirmat.
Pel que respecta a l'Acord d'Associació a la Unió Europea, el cap de Govern ha mencionat que tots els avenços generen dubtes, però "des del punt de vista econòmic, el replegament i el proteccionisme no tenen cap mena de sentit a llarg termini". Així doncs, ha al·legat que, abans del referèndum, el qual ha mencionat que s'està endarrerint per qüestions internes, tindran l'oportunitat d'explicar-se "més i millor". "És l'única palanca d'Andorra que acompanyarà al teixit empresarial" ha declarat.
A més, ha recordat la seva estada a Budapest, on es va reunir amb diversos representants polítics europeus per tractar temes de cooperació transfronterera, sobretot amb les comarques catalanes de proximitat i els veïns francesos. Tràmits que seran molt més "senzills" un cop entrin a la Unió Europea. També ha recordat que continuen impulsant infraestructures de comunicació com l'aeroport Andorra - la Seu, on s'ha renovat recentment el conveni amb la Generalitat catalana.
Altrament, ha recordat que una de les prioritats d'aquesta legislatura és "treballar perquè la diplomàcia esdevingui un canal d'inversió econòmica".
Finalment, i lligant la UE amb la CASS, Espot ha subscrit les paraules del president de l'EFA, Daniel Armengol, sobre la reforma inajornable de la caixa de seguretat social nacional. "Amb la normativa i el mecanisme actual, la pensió no està garantida i té un impacte significatiu que va més enllà de la legislatura" ha mencionat, fent una crida a Europa i recordant que, si no s'apliquen mesures, "ni els nostres fills, ni potser nosaltres gaudirem del dret a una pensió digna".