Dimecres 30 d'abril de 2025
|
06:56 H
La coach d’equips, organitzacional i executiva, Núria Prenafeta.
La coach d’equips, organitzacional i executiva, Núria Prenafeta. (Foto: )
Speaker's Corner

La intel·ligència col·lectiva guanya terreny a les empreses amb el mètode sociocràtic

És possible liderar sense tenir un cap? Aquesta és la pregunta que planteja la coach d’equips, organitzacional i executiva Núria Prenafeta, que el proper dimarts 29 d'abril a les 19 hores protagonitzarà la xerrada 'El lideratge distribuït: l'art d'avançar junts segons el mètode sociocràtic', en el marc del cicle de conferències Speakers' Corner, que organitza regularment l’hotel Roc Blanc d'Escaldes-Engordany.

Escaldes-Engordany.- És possible liderar sense tenir un cap? Aquesta és la pregunta que planteja la coach d’equips, organitzacional i executiva Núria Prenafeta, que el proper dimarts 29 d'abril a les 19 hores protagonitzarà la xerrada 'El lideratge distribuït: l'art d'avançar junts segons el mètode sociocràtic', en el marc del cicle de conferències Speakers' Corner, que organitza regularment l’hotel Roc Blanc d'Escaldes-Engordany. Una xerrada promoguda pel col·lectiu CIMA (Coaches i Mentors d’Andorra), que té com a objectiu oferir eines per repensar el lideratge a les organitzacions i fomentar una presa de decisins més participativa, tranparent i eficaç. “Les empreses avui han de gestionar una complexitat molt més gran  que fa trenta o cinquanta anys. El canvi climàtic, l’esgotament dels recursos naturals, la desigualtat social, les crisis polítiques o la constant i accelerada transformació digital fan que ja no serveixi una sola ment prenent decisions des d’un despatx: cal activar la intel·ligència col·lectiva dels equips", avançava Prenafeta.

La coach, doncs, presentarà el lideratge distribuït segos el model sociocràtic, una nova arquitectura social que proposa portar els valors d’eficiència, transparència i equitat a la pràctica, a través de metodologies àgils i adaptables a diferents tipus d’organitzacions. “En lloc de concentrar les decisions en una sola persona o en poques, proposa crear estructures que fomentin la participació i l’aportació de valor de totes les persones d’un equip en les decisions. Això no només augmenta la motivació i la implicació de les persones, sinó que genera solucions més creatives i adaptades a la realitat cada cop més complexa” assegurava.

De fet, en el marc de la sessió —que Prenafeta considera que pot ser interessant per a empresaris, líders d’equip, responsables de recursos humans, mentors, coaches i qualsevol persona interessada en transformar el seu entorn professional— també parlarà dels nivells evolutius de les organitzacions,  segons el model de la Dinàmica Espiral i la perspectiva integral, de Ken Wilber,  que ajuda a identificar el punt de visió d’una organització i, d’aquesta manera, poder aplicar la metodologia més eficient per a la seva millora contínua. “De la mateixa manera que una persona passa per diferents etapes evolutives (infància, adolescència, maduresa...), les organitzacions també evolucionen. El que passa és que n’hi ha que encara funcionen amb esquemes autocràtics, on només una o poques veus veu decideixen", assenyalava, mentre afegia que "el repte és avançar cap a estructures organitzacionals que puguin respondre millor a l’entorn canviant, ambigu, incert i hiperconnectat actual.

Segons Prenafeta, el futur passa per  fomentar equips de treball autogestionats, per poder tindre l’antonomia necessària per resoldre problemes i prendre decisions àgils. Subratlla també que es poden aplicar eines de la sociocràcia sigui quin sigui l’estadi evolutiu de l’organització. “Totes les empreses poden incorporar alguns elements de la governança dinàmica que aporta la sociocràcia. Només cal identificar quins aspectes poden ser útils per millorar l’eficàcia, la comunicació interna i les relacions humanes" afirmava.

Pel que fa a la possibilitat d’aplicar-ho a Andorra, Prenafeta remarca que la necessitat d’adaptació dels models més jerarquitzats d’empreses i institucions a estructures més dinàmiques i de lideratge distribuït en equips autoorganitzats i funcionals cada cop és més gran, en un món que canvia molt depressa. “És difícil que una empresa molt piramidal faci un gir complet cap a un model horitzontal, però moltes organitzacions ja han començat aquest camí, començant per petits canvis, com, per exemple, introduir la presa de decisions per consentiment, o tenint reunions segons el mètode sociocràtic, que són eficients, organitzades i orientades al resultat. També en el context andorrà es detecta un interès creixent per conèixer i aplicar aquest tipus de metodologies, que tot i que van començar en  ONG (Metge Sense Fronteres, per exemple), associacions, cooperatives o iniciatives comunitàries, ja hi ha empreses que s’hi estan involucrant, com Vueling i Voxel", destacava. I és que, segons Prenafeta, el valor de la sociocràcia és que fomenta la millora contínua de les organitzacions, sigui quin sigui el seu estadi evolutiu, i les persones que hi treballen se senten més motivades i responsables, ja que participen de les decisions, i els equips funcionen de manera molt més autònoma i eficient.