Andorra la Vella.- Una delegació empresarial andorrana s'ha desplaçat durant dos dies a Liechtenstein per conèixer de primera mà l'experiència del país alpí després de 30 anys de pertinença a l'Espai Econòmic Europeu. En un viatge organitzat per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) i que ha comptat amb la participació de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), del Col·legi d'Economistes i d'Andorran Banking, la delegació andorrana ha pogut conèixer en detall com funciona la participació de Liechtenstein en el mercat interior europeu, un model en el qual Andorra pot emmirallar-se per reforçar la competitivitat del seu teixit empresarial, incrementar l'especialització i l'excel·lència dels seus sectors tradicionals i avançar en la diversificació de l'economia.
La visita va començar la tarda de dijous amb una reunió de treball amb el president de la Cambra de Comerç i Indústria de Liechtenstein, Klaus Risch, i amb el president i el director de l'Associació de Banquers de Liechtenstein, Simon Tribelhorn i Hans-Werner Gasnner.
La trobada va servir per conèixer l'evolució de sectors clau per a l'economia de Liechtenstein, com són la indústria i els serveis financers, que han experimentat un desenvolupament molt notable -tant en termes quantitatius com qualitatius- des de l'entrada del país a l'Espai Econòmic Europeu, el 1995, un marc d'accés equilibrat al mercat interior europeu molt similar al que Andorra assoliria amb l'acord d'associació.
Una altra reunió, aquest cop amb la directora de la Unitat de Coordinació de l'Espai Econòmic Europeu, Andrea Entner-Koch, va permetre als representants de l'empresariat andorrà conèixer com Liechtenstein incorpora el cabal comunitari i com aprofita els mecanismes de decisions shapping per introduir canvis en la normativa de la Unió Europea per defensar millor els interessos de les seves empreses i professionals.
Tant la CCIS, com la CEA, com Andorran Banking, com el Col·legi d'Economistes aposten per reforçar la cooperació entre els agents econòmics i el Govern en aquest procés i per insistir en una major aproximació entre Andorra i els països de l'EEE -Liechtenstein en aquest cas- per aprofitar sinergies i unir esforços en determinades qüestions.
Finalment, la delegació andorrana es va reunir amb Georges Baur, vicepresident del Liechtenstein Institut, un centre de recerca acadèmica independent que es dedica a l'estudi de qüestions rellevants per al país en àmbits com el dret, l'economia i la política.
La delegació andorrana estava integrada pel president de la CCIS, Josep Maria Mas, el president de la CEA, Gerard Cadena, la directora d'Andorran Banking, Esther Puigcercós, la vocal del Col·lgi d'Economistes, Èrica Armengol, el Tresorer Adjunt de la CCIS, Carles Visent, la directora de la CCIS, Sol Rossell, i el director de la CEA, Iago Andreu-Sotelo. La delegació ha comptat amb el suport i la participació de l'ambaixador d'Andorra a Liechtenstein, Ferran Costa.
"Viatjar a Liechtenstein ens ha permès conèixer de prop l'experiència d'un país que fa 30 anys es trobava davant una disjuntiva com la que tenim ara i amb la visita hem pogut veure quines oportunitats i dificultats hi ha el camí que ells han fet", ha valorat Mas. El president de la CCIS ha afegit que "és important establir mecanismes de cooperació entre les entitats empresarials dels dos països perquè l'empresariat tingui veu pròpia en aquest procés".
Per la seva part, el president de la CEA, Gerard Cadena, ha destacat que l'economia de Liechtenstein "s'ha especialitzat i s'ha diversificat gràcies a la participació en el mercat interior de la UE"; i que aquest procés és precisament "el que volem per a Andorra: una economia que creix, sí, i que també creix en Producte Interior Brut per càpita".
Tots els participants han coincidit en valorar com a molt profitosa l'agenda de trobades i en assenyalar que Liechtenstein és, sens dubte, un model a seguir en el camí d'accés d'Andorra al mercat interior de la UE, per la capacitat de l'economia del país alpí de crear valor afegit i contribuir decisivament al desenvolupament en termes de qualitat i d'excel·lència, en el marc d'una economia oberta i integrada en el seu entorn.