Dimecres 02 de juliol de 2025
|
05:51 H
El logotip de l'UHA.
El logotip de l'UHA. (Foto: UHA)
Turisme

L'UHA torna a incidir en que es puguin encadenar temporades

També posen sobre la taula impulsar l’oferta d’habitatge de temporada, amb col·laboració pública i privada

Andorra la Vella.- La Unió Hotelera d'Andorra (UHA) insisteix en la demanda de mesures que permetin revisar el sistema de quotes laborals, ja que incideixen en el fet "que no s’ha de veure la flexibilització com una amenaça, sinó com una eina per garantir l’estabilitat del sector". En aquest sentit, destaquen que "per evitar que la precarietat s'estengui i que Andorra perdi competitivitat" cal flexibilitzar quotes "per permetre encadenar temporades, especialment per a treballadors ja formats i integrats"; també demanen "fomentar la continuïtat laboral i no limitar la contractació a períodes curts i desconnectats" i també "impulsar l’oferta d’habitatge de temporada, amb col·laboració pública i privada, per assegurar que el país pot proporcionar allotjament correcte a tots els treballadors".

Des de la patronal hotelera es posa en relleu que "el turisme representa prop del 40% del PIB andorrà. És una part molt important de la nostra economia. No podem permetre’ns que el creixement del sector no vagi acompanyat d’un marc legal concordant amb la realitat, una estructura laboral sòlida, permanent i suficientment dimensionada". Per la qual cosa sol·liciten que hi hagi una flexibilització de les regles actuals per aconseguir-ho.

En aquest sentit, remarquen que no demanen "una obertura sense control", sinó que proposen "un diàleg estructurat, transparent i rigorós per adaptar les polítiques laborals a una realitat que ha canviat".

Des de l’UHA s'insisteix en el fet que hi ha 400 llocs de treball que no es poden cobrir per aquesta temporada d’estiu, i destaquen que "no sempre per manca de candidats, sinó per les rigideses normatives que impedeixen, per exemple, que un bon professional contractat a l’hivern pugui continuar treballant a l’estiu". Així, emfasitzen que els criteris aplicables "són massa rígids i ens fan perdre oportunitats de retenció, i que les empreses a més de cobrir les vacants, iniciïn plans i polítiques que fomentin la formació i la retenció". Manifesten que entenen "les preocupacions per l’habitatge, la cohesió social i el creixement ordenat", que argumenta l'executiu per no flexibilitzar les quotes, però incideixen en el fet que això no hauria de ser necessàriament perjudicial.

Recorden que l'augment dels visitants ha estat del 17% en aquests sis anys i de manera molt especial els turistes, és a dir, els que pernocten, que ho han fet en un 35%. La depesa diària del turista, afegeixen, és un 21% superior a la dels excursionistes. "Aquestes xifres, demostren que l’oferta turística d’Andorra ha sabut girar la demanda cap a una clientela que passa més temps al país", remarquen. I en contraposició argumenten que el 2019, el sector hoteler tenia 5.111 treballadors i el 2024, n’eren 5.516. Això representa "un augment de tan sols 8%, molt lluny del creixement de l’activitat que han d’atendre". Per tant, rebutgen que el sector sigui el causant de l'augment de població. "Aquest desequilibri entre demanda i oferta de recursos humans, posa en risc la qualitat del servei ofert als visitants, i la sostenibilitat del nostre model turístic", lamenten.

Notícies relacionades