Divendres 26 d'abril de 2024
|
14:01 H
Les inversions d'impacte cada cop tenen més projecció.
Les inversions d'impacte cada cop tenen més projecció. (Foto: Arxiu ANA)
Sector financer

Inversions d'impacte

Andorra la Vella

Cada cop són més els inversors que no es fixen únicament en la rendibilitat econòmica o financera a l’hora d’invertir els seus diners. Els inversors més compromesos amb la societat busquen nous productes que, a més d’aportar rendibilitat a les seves carteres, segueixin uns criteris morals i reparteixin aquests beneficis al conjunt a la societat. Entre elles destaquen les inversions d'impacte. Són directes, incloent-hi les que es duen a terme en fons, fetes amb la intenció de generar un impacte social o ambiental positiu, a més d'una rendibilitat financera.

Algunes d’aquestes inversions d’impacte tenen risc més limitat i retorns moderats, mentre que d’altres inverteixen en projectes empresarials de més creixement, d’emprenedoria, o en països en desenvolupament creixent. Hi ha un capital creixent que busca les  oportunitats en inversions d'impacte en diferents activitats i països, mitjançant diversos instruments, i amb un ampli rang de diferents objectius de rendibilitat esperada.

El que uneix aquells que operen a la indústria de la inversió d'impacte és la convicció que les inversions creatives poden jugar un paper important en solucionar i donar una direcció correcta a problemes i reptes socials i ambientals. Aquest interès està permetent el sorgiment d'una nova indústria que opera en una gran àrea entre la filantropia i un focus de màxima rendibilitat. El foment de la filantropia tradicional ha estat i segueix sent imprescindible, però també ho és el de la més innovadora inversió d’impacte, atenent que un euro destinat a accions filantròpiques ajuda fins que es difumina en la mateixa acció; en canvi, un euro dirigit a aquest nou sector té un efecte multiplicador, que va en augment amb el pas del temps,  i permet arribar molt més enllà i de manera sostenible en la resolució que genera.

Aquesta nova activitat d’inversió d’impacte és, de ben segur, un camí ja sense retorn, que ha vingut per quedar-se i cada dia té més adeptes. Avui dia, aquells grups que inverteixen amb la clara intencionalitat de generar en la millora social i mediambiental són aquells que deixaran petjada al nostre món i a la nostra societat

Malgrat el desafiant ambient econòmic general, el sector de les inversions d'impacte i socialment responsables continua manifestant-se a través d'un ampli ventall d'innovacions i activitats emprenedores al voltant del món. Hi ha els fons d'inversió privats que proveeixen de capital a negocis que lliuren serveis socials, que estan augmentant les seves àrees d'actuació i incrementant, també, en nombre, per exemple, per a educació, salut, medi ambient i habitatge per a la gent pobra al món o amb risc d’exclusió en el món occidental. Els clients de banca privada d'entitats importants estan demanat als seus gestors que els ofereixin propostes per invertir en inversions responsables, sense oblidar les fundacions privades que estan buscant bancs i institucions financeres per fer inversions en àrees relacionades a la seva pròpia missió social. Aquest nou segment de la indústria d'inversió té el potencial de dirigir el capital i els recursos financers, basats en solucions de mercat, als reptes socials més urgents del món.

D'altra banda, hi ha mecanismes de control per verificar que aquests fons realitzin l’aportació econòmica a les entitats sense ànim de lucre, i són auditats els comptes dels gestors, així com hi ha mesures de control intern de les pròpies entitats. Hi ha una comunitat d’inversors internacionals que treballen conjuntament per invertir de manera responsable en base a una sèrie de principis establerts (Principies for Responsible Investment).