Divendres 26 d'abril de 2024
|
14:57 H
L'augment del preu del petroli repercutirà en el dels carburants.
L'augment del preu del petroli repercutirà en el dels carburants. (Foto: Arxiu ANA)
Consum

El petroli assoleix el seu preu més alt en quatre anys

Andorra la Vella

El preu del petroli segueix amb el seu ascens. El barril de Brent -de referència a Europa- va arribar aquest dilluns els 76 dòlars (63 euros), el nivell més alt des de novembre de 2014. I les previsions és que aquesta alça gradual es mantingui les properes setmanes. De fet, en el que va de 2018, el cru s'ha encarit un 13,5%. Però si s'analitza la situació, durant el darrer any l'increment és encara més espectacular amb una alça del 54%, des dels 49,2 dòlars registrats el maig de 2017.

La pujada dels preus també es trasllada al barril de Texas utilitzat als Estats Units i que també s'ha incrementat fins als 70,69 dòlars, un 17% més car que al començament d'aquest curs. Els experts assenyalen que el repunt dels últims dies té lloc pels problemes de producció de Veneçuela i de la incertesa sobre l'Iran per la possible retirada dels EUA de l'acord nuclear, que podria comportar un retorn a les sancions contra Teheran.

La causa més senzilla de la pujada del preu del petroli és que l'oferta ha disminuït notablement en els últims divuit mesos. Les existències de cru que s'havien acumulat en el període 2014-2016 han disminuït considerablement a causa de la gran demanda impulsada per una economia mundial en auge i les retallades de subministrament de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i Rússia.

L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) va dir la setmana passada que l'OPEP podria declarar aviat que "ha complert la seva missió" si la seva intenció fos reduir les existències mundials de petroli a la mitjana de cinc anys. Però alguns creuen que l'AIE subestima com està d'ajustat el mercat, ja que la demanda ha augmentat més de 5 milions de barrils diaris (més del 5%) en els últims tres anys, i es preveu que el consum mundial de cru superi els 100 milions de barrils diaris per primera vegada a finals d'aquest any. Això vol dir que caldran reserves grans.

Aquest augment del preu del petroli tindrà la seva repercussió en els preus dels carburants que han arribat els darrers dies a Andorra als seus màxims en cinc anys.