Dimecres 08 de maig de 2024
|
06:56 H
Habitatge en lloguer.
Habitatge en lloguer. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Les immobiliàries eleven la mitjana dels preus de lloguer fins als 800 euros

Andorra la Vella.- El sector immobiliari contradiu les xifres presentades aquest dimarts pel departament d'Estadística. De set negocis consultats per l'ANA, només Immoser té un parell de pisos per sota dels 600 euros. L'habitatge més barat de la immobiliària Oceànic, d'una habitació a Canillo, costa 650 euros, mentre que la Immobiliària OVP només disposa d'apartaments de 60 metres quadrats a partir de 700 euros a qualsevol parròquia. Totes coincideixen en què la mitjana dels preus és més elevada, passant dels gairebé 600 euros que es presentava aquest dimarts a la Comissió Nacional de l'Habitatge fins als 800. A més, des de les immobiliàries afirmen que hi ha pocs pisos de lloguer perquè els propietaris decideixen tenir-los tancats, fent apujar el preu dels disponibles per la llei de l'oferta i la demanda. "A Andorra la Vella, pisos de dues habitacions que fa cinc o sis anys costaven 500 euros ara valen 1.200", afirmen des d'Exes.

Durant la reunió de la Comissió Nacional de l'Habitatge d'aquest dimats el departament d'Estadística va presentar un estudi en què se situava el preu de l'habitatge de lloguer entre els 539, 54 i els 587,30 euros al mes, situant el preu del metre quadrat entre els 6,8 i els 7,1 euros de mitjana. Una xifra que no s'ajusta als pisos que disposen les immobiliàries en cartera.

A causa dels preus elevats, les immobiliàries veuen com el mercat de la venda s'està reactivant amb operacions petites de "gent que, amb els preus de lloguer tan alts, ha demanat un préstec al banc per comprar un pis", han afirmat des d'Immodern, donat que, amb els tipus d'interès baix, "pot sortir més rendible pagar una hipoteca que un lloguer".

Els més cars

Exes disposa d'un àtic als voltants de l'hotel Plaza de 447 metres quadrats amb tres suites, una habitació doble, biblioteca, zona de servei, dos banys i dos lavabos per 4.055 euros al mes. Immodern també disposa "per a clients d'alt standing que busquen un habitatge de qualitat", pisos de fins a 2.800 euros. Són habitatges que gairebé no s'han llogat o només han tingut un llogater, buscades per persones estrangeres que volen seguir amb un nivell de vida alt al Principat.