Opinió

Un any d'infarts

La fortalesa del dòlar, juntament amb les pujades de tipus als EUA, han fet efecte sobre l’univers emergent de forma generalitzada

Finalitzem el 2018 amb incertesa i volatilitat sobre els actius de risc; la fortalesa del dòlar juntament amb les pujades de tipus als EUA han fet efecte sobre l’univers emergent de forma generalitzada. Unes dades macro globals que s’han anat desinflant lentament, així com els primers indicis d’inversions d’alguns trams de la corba del tresor nord-americana, han generat molt soroll sobre el món inversor i l’aparell mediàtic de les inversions, accelerant els últims mesos de l’any grans sortides de capitals del crèdit de forma generalitzada.

Per un motiu o un altre, la majoria d’actius financers han patit caigudes en el seu rendiment anualitzat; matèries primeres, deute, crèdit, mercats d’'equity'… poques inversions estan finalitzant en positiu. Malgrat tot, no queda clara la continuïtat d’aquests mals resultats, especialment perquè el sector privat segueix mostrant una fortalesa atípica en els seus resultats. Geopolíticament parlant, l’any finalitza amb els principals temes de calat inconclusos: Brexit, tensions comercials entre els EUA i la Xina, o el pressupost italià (que sembla estar resolent-se en l’últim moment). En aquest context, podríem veure molts moviments inesperats en arrencar el 2019, tenint en compte que geopolíticament diversos temes d’envergadura hauran de resoldre’s d’una manera o una altra els primers mesos.