Divendres 26 d'abril de 2024
|
17:32 H
El president de Prensa Ibérica Media, Javier Moll.
El president de Prensa Ibérica Media, Javier Moll. (Foto: EFE / Fernando López)
Empresa

Prensa Ibérica arriba a un acord amb els creditors del Grupo Zeta per adquirir l'empresa

Madrid

Prensa Ibérica ha tancat un acord d'opció de compra per fer-se amb la major part del deute bancari que té el Grup Zeta, el que suposa el primer pas perquè la companyia que presideix Javier Moll es faci amb l'empresa editora d'El Periódico de Catalunya i Sport. Així ho han confirmat a l'agència EFE fonts de Premsa ibérica, que han reconegut que estan "immersos en negociacions" amb el grup que presideix Antonio Asensio Mosbah, que compta amb un deute actual de gairebé 100 milions d'euros.

L'oferta de Jaume Roures i Tatxo Benet, socis fundadors de Mediapro, ha quedat per tant descartada, tot i que era substancialment millor pel que fa a l'import: 60 milions d'euros. Prensa Ibérica, per part seva, ofereix 40 milions en 'cash', la qual cosa permet recuperar uns 30 milions del deute a la banca, que ja tenien provisionats, de manera que l'ampolla es pot veure un 70% buida però també un 30% plena, des del punt de vista dels creditors, tenint en compte que l'evolució dels mitjans del grup no permetia albirar la recuperació del deute. De fet, Zeta no havia pogut satisfer els sis milions d'amortització corresponents al primer termini del refinançament al qual es va sotmetre el 2017.

L'acord assolit per Prensa Ibérica amb els creditors suposa una quitança del 70% del deute de Zeta, amb el que l'empresa de Moll hauria d'abonar 30 milions d'euros a la banca, a més d'uns 10 milions a la família Asensio. Prensa Ibérica edita disset diaris impresos i digitals en nou comunitats autònomes i té un milió i mig de lectors diaris en paper (EGM) i més de 150.000 exemplars diaris (OJD). Els diaris del grup superen els 20 milions d'usuaris únics i els 210 milions de pàgines vistes al mes (Comscore). El Grup Zeta, fundat en 1976 per Antonio Asensio Pizarro, edita sis periòdics d'àmbit estatal i autonòmic i més d'una desena de revistes, si bé al gener de 2018 va tancar dues de les seves capçaleres històriques: Tiempo i Interviú. El 2017 va vendre l'editorial de llibres Ediciones B al grup editorial Penguin Random House i ha dut a terme diversos Expedients de Regulació d'Ocupació. El Periódico de Catalunya es distribueix conjuntament a Andorra amb El Periòdic d'Andorra.