El ministre de Finances, Jordi Cinca, en una conferència sobre el sector financer andorrà a Europa. (Foto: Arxiu ANA)
Sector públic

L'entrada d'Andorra al SEPA propicia que PayPal operi al país

És un pas més cap a la integració internacional de la plaça financera i un nou element de competitivitat per a les entitats andorranes

Andorra la Vella.- Andorra ha entrat a formar part de la zona única de pagaments en euros (Single Euro Payments Area - SEPA) aquest mateix divendres. Així, l’abast geogràfic dels esquemes de la zona única de pagaments SEPA el formen 36 països: els 28 estats membres de la Unió Europea, més Islàndia, Noruega, Liechtenstein, Suïssa, Mònaco, San Marino, i el Principat d'Andorra i el Vaticà, que ho fan des d'aquest divendres.

La incorporació d’Andorra a la zona única de pagaments en euros és un pas més cap a la integració internacional de la plaça financera andorrana i un nou element de competitivitat per a les entitats andorranes i per als clients que operen des del país.

Així doncs, tots els participants dels esquemes del Consell de Pagaments Europeu podran enviar o rebre transaccions de transferències de crèdit SEPA, transferències de crèdit instantànies SEPA i càrrecs directes SEPA a i des del Principat a mesura que les entitats financeres es vagin adherint als diferents esquemes.

Així, es permet fer pagaments en euros entre qualsevol compte que es trobi ubicat dins de l’àrea d'aplicació de manera tan senzilla com es fa actualment un pagament nacional. Aquest fet facilita l'accés als nous mercats. Els clients poden realitzar pagaments en qualsevol dels països de la zona SEPA, amb un únic compte i amb uns instruments de pagament de característiques idèntiques.

La inclusió de les institucions financeres d’Andorra i del Vaticà és una extensió natural del projecte SEPA i demostra la voluntat europea d'harmonitzar els pagaments electrònics en una àrea més àmplia que la Unió Europea. En un principi, l'entrada al SEPA es preveia per l'any 2020. El pas definitiu va ser l'aprovació la tardor del 2018 de la modificació de la llei dels serveis de pagament i el diner electrònic per tal de transposar una normativa de la Unió Europea.

La integració al SEPA ha de facilitar la introducció, amb tots els seus elements, del format de pagament PayPal. El ministre de Finances, Jordi Cinca, diu que estar en l'àrea SEPA "permetrà noves activitats" però ha afegit que "PayPal és una plataforma i amb l'ingrés al SEPA el que fem és facilitar que pugui entrar a operar al país". Tot i això ha precisat que "l'entrada serà una decisió de PayPal i s'haurà d'adaptar al règim jurídic andorrà". Un altre aspecte destacat amb el SEPA és que els bancs andorrans podran fer pagaments immediats i sense cost a Europa.