Diumenge 28 d'abril de 2024
|
22:06 H
Personal sanitari preparat per fer tests de Covid-19 a l'aeroport de Roma.
Personal sanitari preparat per fer tests de Covid-19 a l'aeroport de Roma. (Foto: EFE)
Turisme

El Consell Mundial de Viatges i Turisme vaticina la pèrdua de 197 milions de llocs de treball turístics al món

El Consell Mundial de Viatges i Turisme (WTTC per les sigles en anglès) creu que l'impacte de la pandèmia sobre el turisme espanyol és ja de 99.000 milions de dòlars (83.600 milions d'euros) i podria arribar als 159.000 milions de dòlars (134.000 milions d'euros) a finals d'any en el pitjor escenari. En declaracions a EFE, la presidenta i consellera delegada de WTTC, Glòria Guevara, adverteix que les mesures adoptades sense coordinació per determinats països, com quarantenes o restriccions, "ens estan assegurant que anirem al pitjor escenari".
Aquest "pitjor escenari" suposarà, segons el consell, la pèrdua o suspensió de 197 milions de llocs de treball turístics al món aquest any, dels quals 2,3 milions seran a Espanya, on ja s'han vist afectats 1,4 milions segons els seus càlculs.

En el cas d'Amèrica Llatina, on el virus encara no ha començat a remetre, l'impacte "serà devastador" perquè no tenen els recursos dels països desenvolupats. "Pensàvem que el pitjor havia passat i no és així", lamenta Guevara, ja que el turisme no s'ha pogut recuperar a l'estiu a causa de mesures com, per exemple, la quarantena imposada pel Regne Unit a viatgers procedents d'Espanya, que ha suposat dos milions de cancel·lacions en diferents països.

Per això, el WTTC s'ha dirigit a deu països -els set del G7, Espanya, Austràlia i Corea del Sud- per reclamar una cimera que harmonitzi les mesures per combatre el virus i permeti recuperar l'activitat turística.

Propostes

Les propostes del consell passen per una normativa comuna per a l'ús de mascaretes, una "inversió important" en proves de detecció de virus ràpides i barates abans de viatjar o la imposició de quarantenes únicament als viatgers que donin positiu en la prova.

També és "optimista" que s'aconsegueixi una coordinació internacional, que al seu parer s'obtindria si hi ha un acord entre Espanya, França, Itàlia, Alemanya i el Regne Unit perquè "tots els altres els van a seguir".

Guevara confia que el turisme recuperi la situació prèvia a la pandèmia, encara que eludeix vaticinar quan, ja que dependrà que hi hagi una vacuna disponible i de quant teixit empresarial es pugui preservar.

No obstant això, admet que la pandèmia ha "accelerat" dues agendes que ja estaven sobre la taula: la de sostenibilitat, que passa per una millor gestió de les destinacions que començaven a rebutjar el turisme, i la digital, que podria suprimir els viatges empresarials de curt recorregut però no els de congressos o esdeveniments, que "mai s'eliminaran".

Notícies relacionades