La xarxa plantejada de cara al 2030. (Foto: SNCF)
Turisme

Una xarxa europea de trens nocturns deixaria Andorra fora del nou model turístic

França proposa reduir dràsticament el transport aeri

Ha costat tant tirar endavant l'aeroport d'Andorra-La Seu que potser el país farà tard quan es posi en marxa. El coronavirus i la consciència ecològica està fent replantejar els models de mobilitat europeus i diversos països s'han posat com a objectiu reduir dràsticament el transport aeri per donar pas als trens nocturns.

Andorra, que no disposa de cap connexió ferroviària i la que té més a prop és  a 31 quilòmetres (l'estació de Puigcerdà) quedaria fora de l'ambiciós projecte que capitaneja la Societat Nacional de Ferrocarrils Francesos (SNCF). El país veí s'ha proposat ampliar a trenta els trens de nit perquè aquesta xarxa fos una realitat el 2030. Un estudi francès apunta que deu milions de passatgers optarien per aquest mitjà de transport si presenta un preu i una comoditat similar als avions.

Segons el pla presentat per l'associació 'Oui au train de nuit', Perpinyà serviria d’intercanvi entre els trens provinents de Tolosa i els que anirien cap a Roma. París i Estrasburg serien nusos importants de connexió i tindrien trens nocturns que anirien a Praga i Budapest. Barcelona també tindria un paper determinant: en sortiria un tren nocturn a Roma, un altre a Zuric i Milà i encara un altre cap a París; i hi passaria també un tren provinent de Cartagena i Alacant que arribaria fins a Marsella.