El secretari d'Estat d'Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, en una roda de premsa. (Foto: Arxiu ANA)
Sector públic

Ballestà i Khouw encapçalen la reunió anual del comitè mixt de l’acord monetari

Les dues parts han acordat el volum d’emissió d’euros andorrans per l’any 2021

Andorra la Vella.- Andorra i la Unió Europea (UE) han celebrat aquest divendres la reunió anual del comitè mixt de l’acord monetari de manera telemàtica. L’acord es va signar el 2011 i, d’una banda, dona dret al Principat a emetre monedes d’euro. D’altra banda, s’acompanya d’un annex on s’hi llisten les disposicions jurídiques que el Govern ha d’implementar en matèria de monedes i bitllets, i diversa legislació bancària i financera.

Precisament, en la trobada d’aquest divendres s’ha revisat el nivell d’acompliment de la transposició legislativa en prevenció del blanqueig i finançament del terrorisme, la prevenció de la falsificació de monedes, i la regulació i supervisió del sistema financer. Segons ha explicat el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, també s’han acordat el volum d’emissió d’euros andorrans per l’any 2021.

El comitè mixt es reuneix un cop a l’any per precisament analitzar les noves disposicions incloses en aquest annex i acordar-ne els terminis d’implantació. La presidència d’aquest organisme canvia cada any, i aquest 2020 recau en la Unió Europea, pel que la trobada s’hauria d’haver celebrat a Brusel·les de no haver-se fet de manera virtual.

La delegació andorrana l’ha encapçalada el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals i també hi han pres part la cap de missió i ambaixadora d’Andorra a la UE, Esther Rabassa, així com representants dels ministeris de Finances i Justícia i Interior, i d’institucions com de l’AREB, la Uifand, i l’AFA.

Per la seva banda, la delegació de la Unió Europea l’han format el cap de la DG ECFIN (Comissió Europea), Johan Khouw, altres representants de la Comissió Europea, així com també membres del Banc Central Europeu, del Banc d’Espanya i del Banc de França.