FEDA preveu que al 2022 no quedi cap torre de mitja tensió al país
Consum

Al 2022 no quedarà cap torre de mitja tensió al país

És la previsió de FEDA per enretirar les estructures inservibles

Amb l’objectiu de reduir l’impacte visual i mediambiental, FEDA retira periòdicament les torres de mitja tensió (20.000 volts) que es troben en desús. Toni Rios, responsable de projectes de distribució de FEDA, calcula que entre el 2020 i el 2021 es retiraran totes les que queden a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany i quedarà alguna més per al 2022.

Les darreres que es van retirar van ser dues torres metàl·liques situades davant del mateix edifici de FEDA, les quals prèviament s’havien desmuntat perquè un helicòpter les retirés per parts. Rios va detallar que aquestes torres nodrien d’energia una part d’Andorra la Vella i la parròquia d’Escaldes-Engordany, però amb el soterrament de la línia van quedar en desús. Pel que fa a la resta de parròquies, es preveu que les d’Encamp i Canillo acabin de desmuntar-se i retirar-se en els propers set o vuit anys.

FEDA inclou la retirada de les torres metàl·liques dins el seu pla d’inversió i destina una part del pressupost anual a aquestes tasques, que en algunes ocasions requereixen de l’ajuda d’un helicòpter i en altres casos es fan amb una grua. Gairebé totes les torres de mitja tensió que encara hi ha al país estan inoperatives, tot i que Rios admet que encara hi ha algun cas puntual en què la línia s’ha de soterrar.