Divendres 26 d'abril de 2024
|
18:28 H
Els futurs negocis de la zona franca
A l'Alça

Consultories legals i agències de seguretat: els futurs negocis de la zona franca

Andorra la Vella

La creació d’una zona franca andorrana és un projecte prioritari per al Govern i l’ha inclòs en el seu full de ruta conegut com a ‘Horitzó 23’. La seva inauguració permetrà augmentar la competitivitat del sector comercial i atraure noves formes de negoci com serveis de seguretat privada o consultories legals. Així ho ha volgut deixar clar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant el programa ‘A l’alça’. En l’entrevista, Gallardo també ha detallat que els dos models de zona franca que s’han definit, “una d’importació i exportació comercial, i l’altra, de custòdia d’objectes d’alt valor”, no necessàriament han d’estar dins el territori andorrà. “Tot i que la idea que tenim és que una part de la zona franca sí que hi sigui, no descartem que Andorra pugui tenir una zona franca més enllà de les nostres fronteres. S’han fet alguns contactes molt exploratius sobre la possibilitat d’ubicar un espai o una zona franca andorrana més enllà de les nostres fronteres i a priori, el projecte és plantejable”, i el ministre ha afegit que s’estan estudiant dos o tres ubicacions diferents.

Segons la Cambra de Comerç, ja hi ha empreses del sector de l’art interessades a guardar en aquest dipòsit obres per valor de 800 milions d’euros. “Els règims fiscals que s’aplicaran són aspectes que s’han d’acabar de tancar però pel que hem vist i hem analitzat, zones de custòdia de valor que tenen països com Suïssa o Luxemburg, apliquen règims suspensius acotats en el temps, no de manera indefinida. Permeten que les persones, a canvi de pagar uns diners per tenir els valors custodiats, tinguin un règim suspensiu”, ha avançat.

La creixent globalització ha donat a les zones franques un impuls en la seva difusió, especialment en la darrera dècada. En la seva versió moderna, es van estendre als anys 90, on hi havia zones franques a 60 països, i al 2005 es van disparar i n’hi havia ja a més de 140. Des del ministeri d’Economia i Empresa s’està treballant conjuntament amb el ministeri de Finances per analitzar tota la normativa i l’adaptació del codi duaner per integrar el futur model de zona franca. Malgrat que Gallardo no ha volgut posar una data, s’espera tenir el projecte definit durant el primer semestre d’aquest any.

Notícies relacionades