Armengol aposta per crear un impost de sobrevol
A l'Alça

Armengol aposta per crear un impost de sobrevol

La Cambra de Comerç estima que podria arribar a recaptar 11 milions d'euros l'any

No només es tracta de diversificar l’economia, com tantes vegades s’ha dit, sinó de dirigir els esforços cap a l’arribada d'inversors i turistes d’alt nivell. La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra considera que una visió estratègica a llarg termini que reorienti el sector turístic i comercial, i el país mantingui una fiscalitat competitiva es podria atraure talent i inversió al Principat. És l'anàlisi que ha fet el seu president, Miquel Armengol, durant el programa 'A l'alça'. Una de les opcions que també ha posat sobre la taula és la implementació d'un impost de sobrevol: "El sobrevol per Andorra és obligat, i també hi ha la matriculació d’avions… només s'ha de fer el desplegament de regulacions perquè la llei ja hi és". Seguir l’exemple de San Marino en matriculació de models aeronàutics, o implementar un impost de sobrevol, segons la Cambra, podria recaptar més d’11 milions d’euros l’any. I la recerca de noves fonts d’ingressos estatals hauria d’anar acompanyada de beneficis fiscals per a les empreses. Armengol també creu que el mecenatge és una altra opció. "Hi ha la llei però no està desenvolupat el reglament", ha matisat, i ha afegit que "hi ha empreses del país que estan dins aquest àmbit i han de pagar impostos a Bèlgica, per exemple, i això són diners que podria cobrar Andorra".

Durant l'entrevista, el president de la Cambra també ha parlat sobre la necessitat d'agilitzar i facilitar els tràmits als estrangers. "Tota la documentació s’hauria de poder fer via digital, i s’hauria de poder fer en diversos idiomes. Poso d’exemple un senyor belga o alemany, que ha de presentar els papers en català. Clar, ha de buscar un traductor, s’ha de poder obrir a poder-ho fer en més idiomes, com a mínim en anglès", ha demanat. Des del ministeri d’Economia ja s’està treballant per fer aquest canvi, aquest cop de debò, però a la Cambra es dubta si algun dia es podran recuperar totes aquelles empreses estrangeres que van fer-se enrere per tota la burocràcia que se’ls posava per davant. En aquest sentit, també creu que molts joves vinguts de fora "s'ho pensen dues vegades abans de crear empreses per l'obligatorietat de pagar 15.000 euros de cop per la residència i els permís de treball".

Per sobre de tot, ha conclòs, "el teixit empresarial demana que totes les demandes fetes traspassin el temps perquè no estiguin lligades a una legislatura" i la reactivació econòmica es consideri una qüestió de país.