Dissabte 27 d'abril de 2024
|
01:09 H
Opinió

La inflació nord-americana es pot convertir en un problema i fer que els rendiments es disparin?

Després d'un extens debat en el Comitè d'Inversió Global d'Andbank, vam arribar a diverses conclusions sobre aquest tema important. És cert que la velocitat de la recuperació, l'enfocament cautelós del 'tapering' i el rebuig de l'enduriment preventiu en el nou marc creen cert risc de pressions inflacionistes. La bona notícia és que l'augment sense precedents de les expectatives de creixement i inflació dels últims sis mesos probablement no es repeteixi en el futur, i qualsevol nova pujada dels rendiments serà probablement de naturalesa més moderada, impulsada per un conjunt diferent de catalitzadors. El mercat en general sembla estar en línia amb l'avaluació de la Fed, i ajudat pels majors rendiments dels bons del Tresor sembla que estem trobant certa estabilitat en els nivells actuals.

En aquest moment, la corba d'expectatives de rendibilitat dels EUA reflecteix un modest excés d'inflació en els propers 2-4 anys, seguit de nivells més baixos d'inflació. Això sembla ser exactament el que la Fed espera aconseguir. Mentre aquesta corba (corba b.e) romangui invertida, el mercat està indicant que la pressió inflacionista serà transitòria, i que no hi ha molta necessitat que els bancs centrals canviïn bruscament de rumb.

Moviment futur del rendiment dels UST

De cara a el futur, un possible moviment futur en la rendibilitat de l'UST10Y, en un entorn de creixement del 6%-7% als EUA per 2021, i un creixement notable del 3-4% esperat per a 2022, el més probable és que seguim veient un moviment d'estandardització (pujada) a les rendibilitats a llarg termini, però tenim clar que serà un moviment molt gradual i controlat per la Fed per evitar desestabilitzar els mercats i l'economia. En definitiva, un moviment telegrafiat que el mercat pot absorbir raonablement bé. Pensem en una rendibilitat de l'UST10 de l'1,8% per a aquest any, que pujarà lentament per sobre de el 2% al llarg de 2022.

Disseccionant la inflació:

La inflació subjacent va sorprendre a l'alça, augmentant un 0,3% m/m ja que els sectors sensibles a la Covid van augmentar un 1% m/m mentre que la resta de la subjacent va augmentar al voltant d'un 0,2% m/m. Els preus dels hotels i de les assegurances de vehicles es van disparar, mentre que els preus dels viatges i les activitats recreatives es mantenen per sota dels nivells anteriors a la pandèmia. Esperem que la forta demanda segueixi impulsant els preus fins al segon i tercer trimestre de 2021.

Per la seva banda, l'IPC general va augmentar un 0,6% –el increment mensual més alt des de l'agost de 2012– a causa d'un repunt del 9% m/m en els preus de la gasolina al març, que des de llavors s'han estabilitzat.