Dimarts 30 d'abril de 2024
|
09:02 H
Opinió

Esdeveniments en el sector energètic

Les meves investigacions mensuals sobre els principals esdeveniments en el sector energètic apunten a un augment del preu de l'energia.

A continuació, trobareu una selecció dels esdeveniments ocorreguts durant l'últim mes en el sector energètic, que considero rellevants com a possibles impulsors del preu de l'energia.

(Factor alcista dels preus) - Rússia retallarà la producció al març en resposta a les sancions occidentals. El viceprimer ministre Novak ha afirmat avui que
, de moment, la retallada de 500.000 bpd només s'aplicarà al mes de març. La retallada es farà a partir dels nivells del gener de 9,9 milions de barrils, i Rússia observarà com evoluciona la situació abans de prendre qualsevol altra decisió més enllà del març. El portaveu del departament del Tresor dels Estats Units, Ben Harris, va declarar que "el recent anunci rus que retallarà la producció de cru en 500.000 bpd no és un intent d'utilitzar el petroli com a arma en represàlia per les sancions internacionals, sinó que s'ha produït perquè Moscou no podia vendre el petroli". El sotssecretari del Tresor dels Estats Units també va afirmar que els Estats Units i els seus aliats imposaran noves sancions per reprimir els esforços de Rússia per eludir les sancions ja vigents, i se centraran en el transbordament de petroli a través dels països limítrofs. Novak assegura que el 80% de les exportacions de petroli de Rússia són a països amics. Amb tot, els informes assenyalen que els plans estacionals de Rússia d'intensificar el manteniment de les refineries a la primavera reduiran la demanda de cru com a matèria primera, cosa que ajudarà el país a superar les retallades de producció.

(Factor alcista dels preus) – L'AIE afirma que la reobertura de la Xina podria contribuir a empènyer el preu del Brent de nou per sobre dels 100 dòlars per barril el 2023. Una prova
que la demanda xinesa està creixent és que les exportacions russes de cru i fueloil amb descompte a la Xina van assolir un rècord al gener, augmentant a 1,66 milions de bpd segons Kpler, superant així l'anterior rècord establert el 20 d'abril. Les compres probablement van ser impulsades per les refineries privades, encara que alguns processadors estatals estan començant a mostrar més interès.

(Factor alcista dels preus) Els analistes de quatre grans consultores pronostiquen que les importacions de cru de la Xina arribaran a nivells rècord el 2023, augmentant en 500.000-1.000.000 de bpd aquest any i possiblement superant el nivell rècord de 10,8 milions de bpd del 2020.
La demanda de gasolina i combustible d'avió ha augmentat a la Xina, tot i que la recuperació de la demanda de gasoil i nafta podria trigar més, atesa la recuperació més lenta dels sectors manufacturer i immobiliari del país.

(Factor alcista dels preus) – La Xina té actualment la capacitat de refinació més gran del món, tot i que continua estant infrautilitzada. La capacitat total de refinació va superar els 18,4 milions de bpd el 2022, superant els 17,6 milions de bpd dels Estats Units del desembre. No obstant això, la producció total de productes refinats de la Xina per a l'any va representar una taxa d'utilització d'aproximadament un 70%, mentre que la utilització de les refineries dels Estats Units va superar el 90%. La pregunta subjacent és: què passaria amb el preu del cru si la Xina portés la utilització de la capacitat de les seves refineries al 90%?

(Factor alcista dels preus) – L'Aràbia Saudita afirma que l'acord de producció de l'OPEP+ es mantindrà durant 2023.
El ministre d'energia saudita, Abdulaziz bin Salman, va dir que l'acord de producció de l'OPEP+ al qual es va arribar l'octubre de 2022 "s'aplicarà fins a finals d'any i punt". Les declaracions del príncep Abdulaziz s'afegeixen a les de molts altres funcionaris membres del càrtel de l'OPEP+ que han indicat que la producció del grup es mantindrà sense canvis aquest any. Cal recordar que el càrtel preveu celebrar una reunió ministerial plenària al juny.

(Factor alcista dels preus) – Aquest mes arribaran uns 100.000 barrils de petroli veneçolà als EUA.
Chevron enviarà més de 100.000 barrils de cru pesat veneçolà als Estats Units durant aquest mes sota una llicència especial per operar al país sancionat. L'article indica que això supera els aproximadament 75.000 barrils exportats als EUA al gener. Aquesta operació alimenta la idea que hi ha una certa situació d'escassetat de cru fins i tot dins dels EUA, atès que aquest país ha d'exportar ara molta energia a la resta del món.

(Factor alcista dels preus) – La flota de petroliers russos en "l'ombra" té dificultats per fer la feina.
El desplaçament del comerç de petroli rus cap als compradors asiàtics ha augmentat la dependència de Moscou de la seva pròpia flota de petroliers, però els viatges són molt més llargs, un problema per a Moscou ja que molts dels vaixells van ser dissenyats per al comerç en els mars Bàltic, Negre o Mediterrani. La flota de propietat russa no és prou gran per enviar totes les seves exportacions de cru des dels ports occidentals, i segueix depenent d'alguns vaixells propietat de companyies europees (malgrat les restriccions de preus que impedeixen transportar petroli rus per sobre dels 60 dòlars/barril).

(Factor alcista dels preus) – L'augment de fusions i adquisicions entre els productors d'esquist bituminós és senyal d'una oferta cada cop més escassa de llocs de perforació de qualitat i de rendiments decreixents en els pous existents.
El sector segueix molt fragmentat, i les empreses tracten de fer-se amb els rivals que tenen les millors perspectives de perforació.

(Factor alcista dels preus) - El secretari general de l'OPEP, Al-Ghais, va advertir que les converses internacionals sobre el clima haurien d'apuntar a una transició energètica ordenada, però va observar que el sector petrolier s'ha vist afectat per anys de falta d'inversió.
"Podria ser necessari afegir 500.000 milions de dòlars en inversions anuals fins al 2045". El cap de Saudi Aramco, Amin Nasser, va argumentar aquest cap de setmana que un biaix sistemàtic en contra dels projectes energètics convencionals està provocant una preocupant insuficiència d'inversió, i va assenyalar que les alternatives no poden reemplaçar de forma immediata els combustibles fòssils.

(Factor alcista dels preus) - Les exportacions russes de cru augmenten just abans de les retallades de producció previstes, i després d'una caiguda en els ingressos del Kremlin per les exportacions de cru: Rússia va exportar 3,6 milions de barrils de cru des dels seus ports durant la setmana fins divendres, un augment del 26% setmanal, amb màxims de diverses setmanes en tots els seus terminals. L'augment es va produir després que Rússia anunciés que planejava reduir la seva producció en 500.000 bpd al març i després que els ingressos del Kremlin per drets d'exportació de cru s'hagin esfondrat des del començament de l'any, ja que els preus del cru han caigut i la bretxa de preu entre el petroli Brent i el dels Urals de Rússia s'ha ampliat. És previsible que Moscou decideixi augmentar les seves exportacions de petroli a causa del col·lapse dels ingressos del Kremlin, encara que sigui amb descomptes històrics.

Notícies relacionades