Dilluns 29 d'abril de 2024
|
14:15 H
Un moment de la presentació del XXIV Cicle de l'Empresa Familiar Andorrana.
Un moment de la presentació del XXIV Cicle de l'Empresa Familiar Andorrana. (Foto: M. P.)
Un moment de la presentació del XXIV Cicle de l'Empresa Familiar Andorrana.
Un moment de la presentació del XXIV Cicle de l'Empresa Familiar Andorrana. (Foto: M. P.)
Un moment de la presentació del XXIV Cicle de l'Empresa Familiar Andorrana.
Un moment de la presentació del XXIV Cicle de l'Empresa Familiar Andorrana. (Foto: M. P.)
Empresa

La seguretat digital i el medi ambient, a debat en el XXIV Cicle de l'Empresa Familiar Andorrana

Andorra la Vella.- La seguretat digital i el medi ambient seran els temes que centraran la XXIV edició del Cicle de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), un esdeveniment que enguany tindrà lloc a Anyós Park el proper 27 de juny en horari de matí. Tal com han explicat aquest dimarts el president i el secretari general de l'entitat, Daniel Armengol i Joan Tomàs, durant la jornada es voldrà posar el focus sobre dues amenaces externes a les empreses com són l'entorn digital, "que està en constant evolució", els drets humans i l'entorn mediambiental, "que genera grans reptes de cara al futur". A més, també hi haurà un darrer apartat en què es parlarà de governança.

Tot plegat serà possible gràcies a les ponències de tres experts com Elisabeth de Nadal, directora ESG del bufet Cuatrecasas i responsable de la pràctica d'empresa i drets humans, que parlarà sobre la "intervenció política en el si de les empreses a través de polítiques que afecten el medi ambient" i els drets humans. Posteriorment, el perit judicial informàtic forense Bruno Pérez-Juncà abordarà la seguretat digital, és a dir, "com protegir-se de l'intrusisme no volgut". En aquest cas, es tracta d'un tema d'actualitat tenint en compte els recents atacs de 'phishing' que han afectat una entitat bancària del país i que, sovint, "queden oblidats en el dia a dia". La jornada es clourà amb la intervenció de la presidenta de la Comissió de Climatologia de l'Organització Meteorològica Mundial, Manola Brunet, que "compartirà alguns dels continguts que en aquests moments estan a l'avantguarda del coneixement" en aquest àmbit.

Amb tot, Armengol ha assegurat que la idea d'aquests cicles és, precisament, donar eines a les empreses familiars andorranes per tal que puguin fer front a reptes interns i externs que puguin tenir, així com a possibles amenaces. En relació amb la ponència d'Elisabeth de Nadal, Tomàs ha recordat que els criteris ESG (que fan referència a factors ambientals, socials i de govern corporatiu) responen a una directiva europea "que obliga els administradors a prendre decisions que afecten l'entorn, la sostenibilitat i la governança", mentre que els drets humans i el medi ambient també "s'inspiren en la voluntat de la Unió Europea". Per tant, es tracta d'uns temes que "acabaran transposant-se als països que fan un seguiment fidel a la legislació de la UE".

La jornada s'ha estructurat en intervencions de 35 minuts per cada ponència i una taula rodona posterior en la qual es podrà debatre sobre els temes presentats. Un cop finalitzi l'esdeveniment, s'oferirà un dinar als assistents per cloure el cicle.

Estat de salut de les empreses familiars andorranes i acord amb Europa

D'altra banda, i preguntat sobre l'estat de salut de les empreses familiars andorranes, Armengol ha assegurat que s'ha registrat "una molt bona recuperació postcovid". De fet, ha posat en relleu que les expectatives el 2020 "no eren les que són actualment", ja que "la recuperació de l'economia ha sigut bastant espectacular". Ara, però, "caldrà veure si parlem d'una rebaixa pausada o més aviat d'una baixada més pronunciada", tot i que "tot apunta que anirem a un retorn a la normalitat més pausat que no pas a una frenada sobtada".

En aquest sentit, el president de l'EFA ha afegit que la inflació també "sembla que s'estigui moderant", ja que actualment se situa en el 4,9%, una xifra més alta que a Espanya que obligarà a "estar atent en tots els contexts".

Així mateix, i en relació amb la falta de mà d'obra al país, Armengol ha dit que es tracta d'una situació que afecta totes les empreses del Principat, també a les familiars, i serà, per tant, una de les qüestions principals que es tractaran durant la propera reunió del Consell Econòmic i Social que se celebrarà aviat.

També s'ha referit a les negociacions de l'acord d'associació amb la Unió Europea, un treball que s'espera que estigui rubricat durant el primer trimestre de l'any vinent, deixant pas, d'aquesta manera, a un futur referèndum que tindria lloc a finals de 2024. A hores d'ara, Armengol ha assenyalat que caldrà negociar "tres grans apartats pendents" com són la lliure circulació de persones, la circulació de capitals i el monopoli d'Andorra Telecom, un darrer punt que, precisament, "entra dins de les amenaces amb què ens podrem trobar".

"Estem a sobre. Amb els nostres associats anem desgranant els pròxims annexos en col·laboració amb les taules del Govern per poder veure com s'enfoca aquest final d'etapa sobre l'acord amb la UE", ha afegit el president. Així mateix, quant a l'elevat ritme de negociació, ha afirmat que l'esperança és que "s'arribi a un bon acord i no a un acord ràpid". "No hem de perdre les finestres d'oportunitat, si és que hi són, per poder-les aprofitar", ha sentenciat.

Noves condicions per a la reagrupació familiar

En relació amb les noves condicions anunciades pel Govern pel que fa a la reagrupació familiar, el president ha manifestat que es tracta d'una mesura que també els afecta perquè "les empreses de l'EFA no es diferencien de la resta" i, per tant, serà un altre dels temes que s'abordaran en la reunió del Consell Econòmic i Social, on "es debatrà que pot suposar aquesta mesura específica de pujar el límit que han d'ingressar les persones abans de fer un reagrupament familiar".

En un altre ordre de coses, Armengol s'ha felicitat dels projectes que actualment s'estan posant en marxa gràcies a la col·laboració publicoprivada, una manera de treballar que l'EFA porta demanant els darrers cinc anys en àmbits com l'habitatge o l'energia. "Els nostres governants s'estan alineant amb aquest concepte i només cal veure com el comú d'Andorra la Vella ja ha licitat, mitjançant una concessió, la construcció i explotació d'habitatges socials a Santa Coloma" i, a més, ha subratllat que les darreres adquisicions d'edificis per part del Govern també poden seguir aquesta línia, la qual cosa "ens enorgulleix molt perquè és una clau d'èxit per tal que els projectes tirin endavant".

Notícies relacionades