Diumenge 28 d'abril de 2024
|
18:51 H
L'edifici administratiu del Govern.
L'edifici administratiu del Govern. (Foto: N. L.)
Sector públic

El Govern executa crèdits tous de 69 empreses per un import de 2,3 milions d'euros

Andorra la Vella.- El Govern ha decidit executar crèdits tous de 69 empreses per un import de 2,3 milions d'euros, tal com consta publicat aquest dimecres al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA). Cal recordar que arran de la pandèmia de la Covid-19 l'executiu va aprovar un programa per concedir crèdits tous en moments de "situació de tensió i dificultats econòmiques", tal com ha recordat el ministre portaveu, Guillem Casal. El llistat publicat aquest dimecres correspon a 69 empreses que es van beneficiar d'aquestes ajudes, però no han retornat l'import demanat, motiu pel qual l'executiu duu a terme aquesta execució per posteriorment reclamar aquests imports. Segons ha remarcat Casal, pot ser que alguna d'aquestes empreses ja hagi satisfet l'import que li corresponia, ja que es tracta "d'una llista evolutiva" i de la "fotografia d'un moment concret". De les 69 execucions, el Govern ha detallat que 55 són per incompliment d'obligacions contractuals; set per fallida i altres set per embargament judicial de béns.

Els imports que deven aquestes empreses es troben en una forquilla que va dels 2.000 als 220.000 euros, que és l'import corresponent a l'empresa que té el deute més important. Tal com ha concretat el portaveu de l'executiu, habitualment passa per consell de ministres que una empresa no ha satisfet una o més quotes dels crèdits tous i llavors es pren la decisió d'executar aquest aval. Pot ocorre, però, que des d'aquesta data les empreses "ja hagin satisfet" l'import corresponent.

Casal ha manifestat que l'índex de morositat d'aquests crèdits és del 2% "inferior al previst" i, en tot cas "molt inferior al que tenen les entitats bancàries amb productes similars" la qual cosa demostra que la situació econòmica és favorable i les empreses han pogut anar fent front als diners que havien demanat.

El portaveu del Govern ha manifestat que s'han endegat també els processos judicials prop de les empreses que no han satisfet les quotes corresponents.

Cal recordar que l'estiu passat el Govern va informar que 23 empreses no havien fet front als avals per un valor de 900.000 euros. Des de l'executiu també han remarcat que l'import global de crèdits tous atorgats ascendeix a 152 milions.

Notícies relacionades