Dissabte 04 de maig de 2024
|
00:55 H
La reunió del Consell Econòmic i Social d'aquest divendres.
La reunió del Consell Econòmic i Social d'aquest divendres. (Foto: SFG)
Sector públic

El Govern deixa en mans de sindicats i patronal l'increment dels salaris pel 2024

Andorra la Vella.- El Govern ha encomanat aquest divendres a la patronal i als sindicats arribar a un acord per a l'increment salarial dels treballadors de cara al 2024 i ha deixat clar que l'executiu no intervindrà tal com va fer per aquest any. Segons ha assegurat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, en declaracions posteriors a la reunió del Consell Econòmic i Social, "entenem que aquesta és una qüestió en què són ells qui s'han de posar d'acord, i això és el que se'ls hi ha transmès". De fet, la ministra ha dit que el Govern només incrementarà el salari mínim interprofessional per tal de donar continuïtat a l'objectiu que aquest se situï en el 60% del salari mitjà. "Aquí sí que intervindrem i crec que ens posarem d'acord sense cap problema", ha manifestat.

Marsol ha posat en relleu que la decisió d'incrementar per llei els salaris del 2023 es va prendre perquè s'estava vivint "una situació de gran inflació" que es va sumar, a més, a la falta d'entesa entre els actors implicats. Aquest any, però, ha asseverat que "no li correspon al Govern". Així mateix, ha indicat que si finalment no s'arriba a una entesa, "nosaltres només ens limitarem al salari mínim", tot i que també ha indicat que "he vist una clara voluntat d'arribar a un acord" entre les dues parts, si més no, "de parlar-ne, posar-ho sobre la taula i esforçar-se". "És normal que tothom defensi les seves posicions. Crec que en tots els països funciona d'aquesta manera i hem d'aconseguir que a Andorra també", ha afegit. La previsió és, per tant, que totes dues parts presentin la seva proposta salarial de cara a la propera reunió del CES, prevista per a la segona quinzena de setembre.

Des de la visió dels sindicats, el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, ha reiterat la dificultat que suposarà arribar a un acord amb la Confederació Empresarial Andorra (CEA) tal com va succeir el darrer any. "La patronal continua amb el seu discurs interminable de dir que són els empresaris els que han de decidir si augmenten o no els salaris dels seus treballadors, i nosaltres no creiem que això sigui així", ha apuntat. Des de l'USdA, per tant, la voluntat és elaborar "un pla estratègic a quatre, cinc o sis anys vista" per incrementar el poder adquisitiu, ja que "Andorra, econòmicament parlant, s'ha disparat, i això fa que avui en dia els salaris i el nivell de vida estiguin completament desorientats".

Per tal de recuperar aquesta pèrdua de poder adquisitiu, a més, Ubach ha apostat per buscar una fórmula per poder abaixar els preus dels habitatges i el nivell de vida del Principat, ja que "el que no podem fer és continuar dient que Andorra va perfectament, que no hi ha cap problema, que aquí els treballadors es guanyen la vida molt bé i que lliguem els gossos amb llonganissa". El cert de tot plegat és que "no tenim treballadors que vulguin venir a treballar a aquest país" i, per tant, "alguna cosa estem fent malament, i això és el que hem dit a la reunió".

Durant la seva intervenció, Ubach també ha sentenciat que "a nosaltres se'ns fa molt difícil admetre que hem de deixar als empresaris que facin el que vulguin", tenint en compte que si "ara mateix ens estan dient que tenen una dificultat brutal per trobar treballadors qualificats, i si fan això, encara en tindran més". A aquesta situació se suma, el fet que "no tenim comitès col·lectius, ni comitès d'empresa ni tota una sèrie de mecanismes que sí que tenen altres països per donar solucions".

A l'últim, el secretari general de l'USdA ha reclamat a la CEA que siguin ells també qui presentin una proposta d'increment de les graelles salarials i no s'hagin d'encarregar només els sindicats. "L'any passat vam ser els únics que vam presentar un projecte real i una proposta, i avui ens trobem que des de la CEA ens diuen que també la fem nosaltres. És molt fàcil dir això, però no, fem-ho tots i mullem-nos tots", ha conclòs.

Creació d'una comissió de treball per afrontar la política migratòria

Un altre dels punts centrals sobre els quals ha versat la reunió del CES d'aquest divendres ha estat el relatiu a la política migratòria pel que fa a les quotes de temporada i a la necessitat de disposar de més mà d'obra. En aquest cas, Marsol ha anunciat la creació d'una comissió de treball més reduïda "per poder ser molt més àgil per afrontar la política migratòria i, sobretot, la qüestió de les quotes, ja que hem de treballar de manera més anticipada". Lligat a aquest aspecte, s'ha acordat incrementar la quota d'estiu amb altres 500 autoritzacions tenint en compte que les 600 aprovades anteriorment gairebé s'estan exhaurint.

La ministra ha reconegut que el fet de regular les quotes "té una relativa necessitat d'actuar amb rapidesa". De fet, ha dit que una de les missions d'aquesta nova comissió serà fer propostes com ara lligar la quota de temporada d'hivern amb la d'estiu per tal de disposar de més treballadors. "Segurament hi haurà alguns requisits que es podran flexibilitzar i potser n'hi haurà d'altres que ara no hi són i que s'hauran d'instal·lar", ha apuntat.

En referència a lligar les quotes d'hivern i estiu, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, ha avançat que de cara a la propera trobada del CES "portarem una proposta amb previsions d'un o dos anys vista per tal que no tinguem problemes de treballadors de cara a temporades vinents per la temporalitat".

Tanmateix, ha expressat que el fet de no disposar d'un Govern plenament constituït fins ara ha provocat endarreriments en la quota d'aquest estiu i, per tant, la idea és tenir més previsió de cara a l'hivern, sabent "quina és la quota que es necessita en els diferents sectors" perquè, tal com ha assegurat, la falta de mà d'obra no afecta només el turisme, sinó també a altres sectors com ara la construcció o el comerç.

Acord d'associació amb la UE

Finalment, Marsol ha informat que la reunió del CES també ha comptat amb la participació del secretari d'Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, qui ha plantejat diverses qüestions relacionades amb la negociació de l'acord. Malgrat que, per una banda, es tracta de "petites modificacions" relacionades, per exemple, amb la legislació laboral dels menors, Riba també ha informat d'altres noves legislacions que el Principat haurà d'aprovar i que tenen a veure amb el treball temporal de les empreses, "un sector que s'ha de regular mitjançant una llei", i el fons de garantia salarial, "una qüestió que fa molt temps que tenim a sobre de la taula i per la qual ens hem emplaçat a parlar-ne i regular".