Dissabte 04 de maig de 2024
|
03:53 H
El cap de Govern, Xavier Espot, amb el vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, durant la seva visita al Principat.
 
El cap de Govern, Xavier Espot, amb el vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, durant la seva visita al Principat.   (Foto: SFG)
Sector públic

Casal defensa que l'alerta dels reguladors europeus no es basa en 'fets objectius concrets'

Andorra la Vella.- El Govern ha manifestat la seva "sorpresa" davant el fet que els reguladors europeus hagin fet arribar a la Comissió Europea una carta per alertar dels riscos financers que pot suposar que Andorra, San Marino i Mònaco signin un acord d'associació amb la Unió Europea. En aquest sentit, el ministre portaveu, Guillem Casal, ha destacat que aquesta alerta no es basa en "fets objectius concrets" i ha remarcat que ara la feina que té per endavant l'executiu és "traslladar el missatge als que no estiguin suficientment tranquils" sobre la feina que ha fet Andorra en els últims anys per homologar-se a les normes internacionals i reforçar la lluita contra el blanqueig de capitals.

En aquest sentit Casal, que no ha volgut entrar a valorar si aquesta missiva va més dirigida a alertar específicament sobre Mònaco i no tant en els altres dos estats que estan negociant amb la UE, ha emfasitzat la feina que Andorra ha dut a terme des del 2010 per a "l'obertura i homologació" a les normes internacionals. Així, ha remarcat el "grau de compliment" als requeriments que han anat fent els organismes internacionals. Ha posat com a exemple que el 2018 la Unió Europea ja treiés Andorra de la llista negra de països no cooperadors en la lluita contra el blanqueig o el fet que el Moneyval en el seu darrer informe qualifiqués el país com a "complidor i seriós", la qual cosa s'evidencia, ha reiterat, en el fet que a partir d'ara les revisions d'aquest organismes seran cada tres anys.

El fet que aquest 'advertiment' arribi justament quan s'han de negociar la lliure cirulació de capitals tampoc preocupa l'executiu ja que tal com ha destacat Casal "per part de la Comissió Europea no hem rebut cap mena de preocupació" al voltant d'aquesta temàtica i ha afegit que les negociacions segueix "el curs normal". Malgrat això, ha afegit que incidiran en transmetre els esforços fets aquests anys en matèria fiscal.

Reunió amb la Comissió Europea

Precisament des de l'executiu s'ha informat aquest dimecres que el cap de Govern, Xavier Espot, es desplaçarà a Brussel·les el dimecres 6 de setembre per reunir-se amb el vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič. La delegació andorrana també comptarà amb la participació del secretari d’Estat per a les relacions amb la Unió Europea, Landry Riba. Es tracta de la tercera trobada entre Espot i el vicepresident de la comissió, i té per objectiu poder debatre sobre els temes relacionats amb la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea que es preveu tractar durant les rondes de negociació que tindran lloc entre el setembre i el desembre.

Durant la darrera reunió presencial entre ambdós mandataris, el vicepresident va reiterar la importància que té per a la comissió obtenir un marc de relació proper i estable amb els estats de petita dimensió del territori europeu, que els permeti la participació en el mercat interior, tot tenint en compte les seves particularitats.

Trobada amb Aragonès
Una altra trobada que té agendada el cap de Govern la setmana vinent és amb el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, a la seu del govern català. Es tracta de la tercera trobada al més alt nivell entre Andorra i Catalunya, uns contactes que es van institucionalitzar l’any 2021 i que pretenen tractar afers bilaterals i de col·laboració entre els dos territoris veïns. La darrera reunió va tenir lloc a Andorra el febrer del 2022, quan tant el cap de Govern com el president de la Generalitat van valorar de forma molt positiva la celebració d’aquestes trobades que permeten abordar qüestions d’interès comú. En seguiment a aquesta visita, en els mesos posteriors es van produir trobades bilaterals de caràcter institucional amb la participació de diversos ministres.

Notícies relacionades