Dissabte 27 d'abril de 2024
|
22:44 H
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita  Marsol, en l'atenció als mitjans posterior a la reunió del consell econòmic i social.
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, en l'atenció als mitjans posterior a la reunió del consell econòmic i social. (Foto: SFG)
Sector públic

Llei per a la millora del poder adquisitiu amb visió a quatre anys

Andorra la Vella.- "La bona sintonia" que es va palesar en la trobada del consell econòmic i social (CES) del mes de setembre ha continuat en la trobada que ha tingut lloc aquest dijous i en el marc de la qual s'ha abordat novament la llei de mesures per millorar el poder adquisitiu de les famílies que el Govern està enllestint. La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha manifestat que es pretén que aquest sigui un text "continuista" i amb vocació de ser perdurable per als pròxims quatre anys, però també ha reconegut que estan a l'espera de saber quin pot ser l'IPC final de l'any per acabar de tancar-la. En aquest sentit, i qüestionada pels mitjans de comunicació, ha manifestat que "totes les portes estan obertes" i que, per tant, no es descarta ara com ara cap mesura que tingui a veure amb la descongelació dels lloguers. Marsol ha admès que "seria bo que la inflació afluixés perquè és molt important" i ha afegit que esperen poder ja fer una proposta concreta quant a aquest text legal en la reunió del CES del dia 20. Per la seva banda, el secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, ha manifestat que sindicat i patronal volen ara treballar de bracet, "anar alienats", per poder fer propostes que serveixi per "millorar el poder adquisitiu" de les famílies, en general, més enllà dels lloguers o dels salaris.

"Tots no estem tan lluny perquè tots, en el fons, el que volem és que el país funcioni, que la gent es guanyi bé la vida, que puguin accedir a l'habitatge i, per tant, crec que estem en la bona línia", ha manifestat Marsol en finalitzar la reunió. La titular de Treball i Habitatge ha posat en relleu que el text que ha d'afectar la possible descongelació dels lloguers es va treballar al mes d'agost "amb un IPC del 4%" i que posteriorment s'ha donat la "sorpresa" de la pujada d'aquest índex al mes de setembre, quan s'ha situat en el 6,1%. Per això, vol esperar fins al 20 d'octubre per poder acabar de definir el text, ja que ha assenyalat que llavors el departament d'Estadística ja tindrà una idea de cap a on pot anar aquesta inflació a finals de mes. "Això ens ajudarà a acabar de prendre decisions", ha remarcat. I quant a la possibilitat que finalment no hi hagués descongelació, la ministra ha manifestat que "totes les portes estan obertes" i, per tant, "pot haver-hi totes les possibilitats" però ha incidit en la necessitat que la llei que s'impulsi sigui vigent els quatre anys i que no s'hagi d'impulsar un text de mesures urgents cada any, també perquè hi hagi més seguretat jurídica.

Quant als salaris, ha recordat que s'ha encomanat a sindicats i patronal que es puguin posar d'acord en l'increment que caldrà aplicar. Així, ha manifestat que creu que estan "en la bona línia" i ha desitjat que "puguin arribar a bon port". La titular d'Habitatge i Treball ha recordat que sobre el salari mínim estan "tots d'acord que el Govern prendrà mesures" perquè hi ha "el compromís electoral" que arribi a ser del 60% del salari mitjà. Preguntada pels mitjans sobre si en cas que no hi hagi entesa entre les parts per la resta de salaris el Govern intervindrà, ha destacat que "descartat a la vida no hi ha res" però ha reiterat la voluntat de l'executiu de no haver d'intervenir sobre aquests sous i ha afegit que creu que les parts "ho han entès i s'estan esforçant" sent conscients que "tothom haurà d'afluixar una mica".

Precisament, Ubach ha manifestat que el que cal és que treballadors i empresaris treballin per "posar solució a la pèrdua del poder adquisitiu de tots els treballadors i treballadores d'aquest país" i ha reiterat que cal anar més enllà de l'abordatge de la millora dels salaris i en aquest sentit, ha remarcat que ells consideren que han de "posar també cullerada" al tema dels habitatges. En definitiva, assenyala que el que cal és aconseguir "un país on la gent pugui viure dignament". En aquest sentit, ha avançat que amb la descongelació, tal com es va anunciar en el seu moment, no hi estan "d'acord" i ha remarcat que tenint en compte la situació actual "no s'hauria de fer cap descongelació". El secretari general de l'USdA ha demanat que el Govern prengui "decisions valentes" en l'àmbit de l'habitatge per frenar "l'especulació" i, en aquest sentit, que si hi ha propietaris que estan fent bé les coses i cobren "lloguers de 600 euros" el Govern "els ajudi i els bonifiqui" i, en canvi, aquells que estan especulant, "que paguin".

Bretxa salarial i assetjament

Marsol ha detallat que durant la reunió s'ha presentat també a les empreses els reglaments sobre la bretxa salarial i sobre l'abordatge de les conductes d'assetjament sexual. Quant al primer, ha remarcat que a partir del mes de març es demanarà informació a les empreses que servirà per fer un registre sobre aquesta diferència de sous entre homes i dones i que això servirà per prendre decisions i quant al segon, ha explicat que especifica "ben bé" les actuacions a prendre en cas d'assetjament.

Notícies relacionades