Dilluns 29 d'abril de 2024
|
02:42 H
El president de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), Daniel Armengol, durant el parlament de clausura del 21è Fòrum de l'entitat.
El president de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), Daniel Armengol, durant el parlament de clausura del 21è Fòrum de l'entitat. (Foto: M. P.)
Empresa

Armengol alerta que els indicis de desigualtat social poden anar a l'alça 'si no som capaços de mantenir la nostra competitivitat'

Soldeu.- El president de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), Daniel Armengol, ha alertat aquest divendres que les desigualtats socials que ja s'estan veient al país poden anar a l'alça "si no som capaços de mantenir la nostra competitivitat i crear impacte econòmic i social" en les polítiques de futur relacionades amb l'acord d'associació o les competències comunals pel que fa al control de la inflació. En aquest sentit, ha advertit que, a mitjà termini, aquesta situació pot arribar a trastocar l'estat del benestar. En el marc del dinar de cloenda de 21è Fòrum de l'EFA, Armengol ha destacat la importància de transformar l'economia del Principat en una "economia de propòsit" tot aprofitant les dimensions del país i l'estreta relació entre institucions. De fet, ha advocat perquè Andorra es converteixi "en un país de primera classe" pel que fa a les inversions d'impacte.

Tot plegat, ha afegit, no es podrà assolir sense un control de l'IPC, un indicador que a l'octubre es va situar en el 5,6%, una dada molt per sobre de la dels països veïns i que "dobla la mitjana europea". "És improbable abordar-ho tot si no controlem la inflació", ha exposat. El president de l'EFA també ha fet una crida a la simplificació de tràmits, manifestat que a hores d'ara ja "s'ha perdut l'esperança d'una agència tributària única", i a la necessitat de disposar de dades "que ens ajudin a orientar les nostres decisions". Sense disposar de registres, ha afegit, "no podrem sortir de la problemàtica que estem immersos" relativa a la crisi de l'habitatge o la inversió estrangera. En aquest sentit, ha destacat que l'aportació de l'EFA continuarà sent la d'aportar estudis que siguin d'ajuda per a la classe política.

En relació amb l'adhesió a Europa, ha advocat perquè l'acord que s'acabi assolint "preservi les nostres particularitats i no posi en risc les especificitats del país", i també que "no trepitgi les línies vermelles traçades pel Govern". És per això que ha reiterat l'ajuda de l'entitat per, una vegada més, "ser més competitius per poder encarar el mercat europeu i combatre econòmicament" amb les empreses que puguin establir-se al Principat. També en relació amb Europa, ha dit que "vulguem o no ja estem en un mercat global patint intrusisme en el dia a dia" i, a més, "veiem com empreses andorranes obres seus socials a l'estranger". Així mateix, l'acord amb la UE encara "períodes transitoris llargs" que obligaran a les empreses andorranes "a competir en condicions de mercat més establertes en la resta del continent". Per aquest motiu, ha demanat al Govern "vetllar perquè les empreses siguin fortes en el mercat local i que puguin participar en el mercat comú des d'Andorra".

Armengol ha incidit en altres reptes cabdals del país com són la gestió dels recursos naturals, la transició energètica, la mobilitat o l'habitatge i ha apostat per fer-hi front mitjançant la col·laboració publicoprivada, ja que, per contra, tot plegat acabarà sent "un fracàs". Una altra de les apostes del president ha estat la relativa a aprofitar la dinàmica de l'acord d'associació per desenvolupar una indústria d'alt valor afegit mitjançant l'establiment de zones franques en comarques veïnes del sud i del nord "i participar des d'Andorra en el desenvolupament econòmic dels territoris veïns".