Dissabte 27 d'abril de 2024
|
09:10 H
Un moment de la reunió del Consell Econòmic i Social (CES) que ha tingut lloc aquest dimarts.
Un moment de la reunió del Consell Econòmic i Social (CES) que ha tingut lloc aquest dimarts. (Foto: SFG)
Un moment de la reunió del Consell Econòmic i Social (CES) que ha tingut lloc aquest dimarts.
Un moment de la reunió del Consell Econòmic i Social (CES) que ha tingut lloc aquest dimarts. (Foto: SFG)
Un moment de la reunió del Consell Econòmic i Social (CES) que ha tingut lloc aquest dimarts.
Un moment de la reunió del Consell Econòmic i Social (CES) que ha tingut lloc aquest dimarts. (Foto: SFG)
Empresa

Els treballadors extracomunitaris hauran de tornar a acreditar quatre anys d'experiència per accedir a la quota general

Andorra la Vella.- Els treballadors extracomunitaris que vulguin venir a treballar al país hauran de tornar a acreditar un mínim de quatre anys d'experiència per accedir a la quota general a partir de l'1 d'abril. D'aquesta manera, tal com ha acordat aquest dimarts el Consell Econòmic i Social (CES) i aprovarà formalment aquest dimecres el consell de ministres, s'aixeca la flexibilització que es va aprovar el passat mes d'octubre per donar compliment a les necessitats i demandes del sector que permetia als extracomunitaris acollir-se al règim general amb només una temporada d'experiència, una mesura que segons ha recordat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha permès regularitzar la situació de fins a 2.000 treballadors.

Marsol ha detallat que l'acreditació d'aquests quatre anys per part dels treballadors es podrà fer de diferents maneres: amb tres anys d'experiència al país d'origen i haver estat una temporada a Andorra o amb dos anys d'experiència al país d'origen i altres dos al Principat, per exemple. La ministra ha defensat la modificació del reglament al·legant, per una banda, "que hi ha una necessitat de donar un servei de més qualitat i experimentat", però principalment ha exposat que la mesura vol posar fre al creixement poblacional del país. "En qüestió d'un any hem crescut l'ordre de 4.000 persones i és difícil per al país continuar assumint aquestes quantitats perquè ens 'tensiona' el mercat de l'habitatge, les infraestructures i la situació general del país", ha dit.

La ministra també ha posat en relleu que el fet de tornar a aquest sistema -que ja era vigent abans de la pandèmia- s'ha consensuat amb les associacions del sector de l'hostaleria, de les estacions i del comerç, ja que, en definitiva, "són les que tenen més aquest tipus de perfil de treballador i tothom ha entès que és necessari fer aquest pas". Precisament, Marsol ha indicat que la flexibilització de l'any passat, que va permetre la regularització de 2.000 treballadors amb només una temporada d'experiència, "ja ha permès a les empreses que fidelitzin les seves plantilles" i, per tant, "entenem que no és necessari continuar".

Com a excepció, la titular de Presidència, Economia, Treball i Habitatge ha avançat que durant la reunió del CES s'ha acordat establir un límit de 300 treballadors que actualment es troben al país per tal que "es puguin passar" a la quota general seguint amb el criteri d'haver d'acreditar només una temporada d'experiència tenint en compte que hi ha empreses que ja han fidelitzat alguns d'aquests treballadors i s'han compromès a continuar al país. En aquest sentit, Marsol ha alertat que les persones que sol·licitin aquest traspàs hauran de continuar treballant per a la mateixa empresa i, per tant, "no podran canviar de sector". Des de la CEA i el conjunt del sector empresarial s'ha demanat que aquesta excepcionalitat de 300 treballadors pugui ampliar-se fins a un 30% en cas de necessitat, tot i que Marsol no ha avançat si la proposta serà favorable o no, però ha recordat que a l'estiu es tornarà a obrir una nova quota i, per tant, "si alguna empresa té alguna mancança també la podrà cobrir".

Des de la visió de la patronal, el president de la CEA, Gerard Cadena, ha manifestat que la voluntat de l'empresariat és que l'excepcionalitat dels treballadors que es podran quedar a Andorra amb només una temporada d'experiència arribi fins a les 400 persones en comptes de 300. Tot i això, ha incidit en la necessitat de disposar d'aquest 30% addicional en cas de necessitat i situar-se així sobre els 390 treballadors. Si aquesta demanda finalment és favorable "arribaríem a trobar un casament entre les necessitats reals que nosaltres havíem previst i la quota que puguem donar", ha indicat.

Al seu torn, el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, ha reiterat que la seva participació en la reunió del CES d'aquest dimarts ha tornat a centrar-se en la problemàtica de l'habitatge, una crisi que "es va demorant i demorant" i de la qual es continua sense disposar de dades. "Nosaltres el que veiem és que ja ens hem menjat gairebé sis mesos d'aquest any i només tenim tres anys més per poder resoldre la problemàtica", per la qual cosa, ha afegit, "veiem que això no avançarà". En la mateixa línia, ha criticat la "barreja de conceptes" que fa el Govern amb els pisos socials, que es destinen a persones amb dificultats, i els pisos de protecció oficial o de lloguer a preu assequible, que són els que, segons Ubach, més necessita el país.

Manifestació de l'1 de maig

D'altra banda, Ubach ha confirmat la manifestació que tindrà lloc el proper 1 de maig de manera conjunta entre els sindicats i la Coordinadora per un Habitatge Digne. Precisament, ha exposat que el procediment "ja està en marxa" i que aquest dimarts hi ha unes primeres reunions per establir l'horari exacte i el recorregut. A més, també s'aprofitarà per confeccionar la iniciativa legislativa popular (ILP) que es vol posar en marxa, un treball que posteriorment es vol extrapolar als grups parlamentaris "perquè també se la puguin mirar i se la facin seva".

En aquest sentit, el sindicalista ha criticat novament que l'habitatge és un tema que "no preocupa" al Govern ni tampoc "als grups parlamentaris de l'oposició" que, de moment, no s'han posicionat a favor de la protesta. La concentració, però, també servirà per manifestar-se per altres problemàtiques existents al país com ara els salaris, les pensions o el sistema sanitari. "El Govern està deixant podrir les pomes al cistell", ha criticat.

Notícies relacionades