Dijous 02 de maig de 2024
|
12:32 H
El departament de Tributs i Fronteres.
El departament de Tributs i Fronteres. (Foto: M. F.)
Usuaris al departament de Tributs i de Fronteres.
Usuaris al departament de Tributs i de Fronteres. (Foto: M. F.)
Usuaris al departament de Tributs i de Fronteres.
Usuaris al departament de Tributs i de Fronteres. (Foto: M. F.)
El director del departament de Tributs i de Fronteres, Carles Ferreira.
El director del departament de Tributs i de Fronteres, Carles Ferreira. (Foto: M. F.)
Sector públic

Arrenca la campanya de l'IRPF amb la previsió de 23.000 declaracions i 22,5 milions d'ingressos

Arrenca la campanya de declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) corresponent al 2023 i ho fa amb la previsió que siguin unes 23.000 les tramitacions que es presentin, una xifra que suposa un miler més que en l'anterior campanya, tal com ha detallat el director del departament de Tributs i de Fronteres, Carles Ferreira, que ha recordat que els obligats tributaris tenen fins al 30 de setembre per fer aquest tràmit.

Andorra la Vella.- Arrenca la campanya de declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) corresponent al 2023 i ho fa amb la previsió que siguin unes 23.000 les tramitacions que es presentin, una xifra que suposa un miler més que en l'anterior campanya, tal com ha detallat el director del departament de Tributs i de Fronteres, Carles Ferreira, que ha recordat que els obligats tributaris tenen fins al 30 de setembre per fer aquest tràmit.

Ferreira ha destacat que s'han emès més de 51.000 propostes de liquidació, concretament 51.524, de les quals 33.085 són de resultat zero, 14.554 tenen resultat a pagar i 3.885 tenen resultat a retornar. S'estima que els ingressos resultants d'aquesta campanya (la novena de l'impost) arribin als 22,5 milions d'euros.

El director de Tributs i Fronteres ha detallat que malgrat que hi ha sis mesos per fer aquesta declaració és habitual que moltes persones s'esperin al darrer moment per fer el tràmit i en aquest sentit ha explicat que més del 40% de les declaracions es presenten en aquest darrer mes de la campanya. També ha explicat que cada vegada són més les persones que opten per la presentació per la via telemàtica, amb la qual cosa calculen que de les 23.000 previstes aquest any un 85% es facin per internet. Igualment ha constatat que cada cop són més les persones que presenten les declaracions i, per tant, compleixen amb les seves obligacions, així, han anat "augmentant" les tramitacions i ha recordat que es fan les comprovacions escaients per evitar que es donin casos de persones que no compleixen. En aquest sentit, ha detallat que l'increment de contribuents pot venir no només de l'augment de residents fiscals sinó també pel fet que les persones vegin incrementat el seu salari amb l'IPC i, per tant, estiguin per sobre dels 24.000 euros.

Una de les queixes l'any passat va ser que des del Govern es tardava molt a abonar el retorn  i en aquest sentit, Ferreira ha manifestat que han "prioritzat" que aquests pagaments es facin al més aviat possible i així ha dit que durant els sis mesos es va "tancant el mes anterior" per fer el tràmit per a la seva devolució.

D'altra banda, i quant a les divergències que hauria provocat que els andorrans no residents hagin de pagar l'impost sobre la inversió estrangera, de la qual informava el Diari d'Andorra aquest dimarts, Ferreira ha argumentat que els convenis signats estableixen que "no es pot discriminar a un resident per raó de nacionalitat" i, per tant, cal aplicar l'impost als andorrans no residents per evitar possibles discriminacions.

Notícies relacionades