Dimarts 30 d'abril de 2024
|
02:50 H
L'autor del llibre 'Humanos. Las 10 cosas que la IA jamás hará port ti', Lluís Soldevila.
L'autor del llibre 'Humanos. Las 10 cosas que la IA jamás hará port ti', Lluís Soldevila. (Foto: L. S.)
Entrevista

Lluís Soldevila: 'La intel·ligència artificial té una dimensió evolutiva descomunal'

Deixar enrere la por i el rebuig que pot provocar la intel·ligència artificial, abraçar els seus nombrosos beneficis i no contraposar la tecnologia a les persones. Aquest és l'eix vertebrador del llibre 'Humanos. Las 10 cosas que la IA jamás hará port ti'

Andorra la Vella.- Deixar enrere la por i el rebuig que pot provocar la intel·ligència artificial, abraçar els seus nombrosos beneficis i no contraposar la tecnologia a les persones. Aquest és l'eix vertebrador del llibre 'Humanos. Las 10 cosas que la IA jamás hará port ti', un treball de l'autor i expert en motivació, lideratge digital i equips d'alt rendiment, Lluís Soldevila, que presentarà a la sala d'actes d'Andbank el proper 17 d'abril a partir de les 19 hores.

Després de tres treballs anteriors relacionats amb el rendiment d'equips i els processos de canvi, Soldevila presenta ara un quart volum on, d'una manera pragmàtica i divertida, fa un recorregut per les deu coses "ens fan genuïnament humans i que mai podrà fer la IA" i, a la vegada, destaca la "descomunal" dimensió evolutiva d'aquesta eina.

L'autor assenyala que de la mateixa manera que succeeix quan es viu la irrupció d'una nova tecnologia, hi ha dues reaccions presents entre la població que sempre es fan evidents com són la por i el menyspreu, dos factors que atribueix al desconeixement. És per això que al llarg del llibre s'explica la història evolutiva de la IA, que originalment neix a la dècada dels 50, però que la gran majoria de la població situa a finals del 2022. "Això ve de molt lluny. Ara ha explotat perquè tenim una capacitat de computació i un volum de dades descomunal", assegura.

Tot i abordar aquest concepte, no es tracta d'un llibre de tecnologia, si bé tot el contrari, ja que el que es podrà trobar el lector serà un missatge "inspirador i motivacional". De fet, el que es busca és convidar les persones a utilitzar les eines d'intel·ligència artificial sota un altre prisma i tenint present que és una eina d'ajuda i que, per tant, les emocions, l'empatia o la presa de decisions són conceptes que mai podran ser suplits per la IA.

Precisament, el llibre es distribueix en certs capítols on es detallen aquells aspectes insubstituïbles i que necessàriament han de ser mitjançant l'aportació humana, com és el cas de la intuïció; la creativitat; el saber "moure's" entre grisos, ja que la IA només es mou entre blanc i negre; la capacitat de crear bellesa; la curiositat i l'exploració de nous camins; la inspiració o els somnis. "Sobretot el que vol el llibre és no presentar un concepte de contraposició", indica Soldevila.

Malgrat posar de manifest tots els beneficis que ofereix la IA, també alerta que, com totes les tecnologies, també té el seu risc, especialment per l'ús que se'n faci. Tot i això, remarca que aquests eventuals riscos no poden comportar una legislació excessiva que facin perdre l'oportunitat de gaudir d'una eina que, en altres zones del món, continuen desenvolupant. El cert és que de cara al futur l'autor creu que la IA ja serà habitual en el dia a dia i que cada vegada s'anirà incorporant en més moments de la quotidianitat. "Estem davant d'una pel·lícula que qui et digui què passarà d'aquí a tres anys, menteix", conclou.

Notícies relacionades