Diumenge 05 de maig de 2024
|
03:45 H
El consell econòmic i social reunit la setmana passada.
El consell econòmic i social reunit la setmana passada. (Foto: SFG)
Sector públic

El Govern no ampliarà la quota de 390 treballadors per donar resposta als que van quedar fora

Tot i que des de la Confederació Empresarial Andorrana CEA) es va demanar al Govern que la setantena de treballadors que havien quedat fora dels 390 permisos que permetien que de manera excepcional els treballadors que havien treballat al país una temporada poguessin passar a la quota general fossin regularitzats, l'executiu ha decidit no donar resposta favorable a aquesta demanda.

Andorra la Vella.- Tot i que des de la Confederació Empresarial Andorrana CEA) es va demanar al Govern que la setantena de treballadors que havien quedat fora dels 390 permisos que permetien que de manera excepcional els treballadors que havien treballat al país una temporada poguessin passar a la quota general fossin regularitzats, l'executiu ha decidit no donar resposta favorable a aquesta demanda. El ministre portaveu, Guillem Casal, ha explicat que la petició ha estat sotmesa a discussió del consell de ministres i que finalment s'ha decidit que era "convenient no anar més enllà" i mantenir la xifra en 390 permisos, que són la quota inicial de 300 més el 30% ampliables que es va decidir. De fet, Casal ha recordat que aquesta va ser la xifra que es va pactar en el marc del consell econòmic i social (CES) en el qual la CEA està representada i que aquesta decisió s'emmarca en la "voluntat" que té l'executiu que a poc a poc els contingents de personals vagin disminuint atenent a la necessitat d'un creixement "sostenible i més digerible" per al país.

D'aquesta manera, Casal ha reiterat que aquesta mateixa voluntat de 'contenir' l'arribada de treballadors amb quotes més ajustades s'evidencia en la quota general aprovada aquest dimecres i a la qual ja es va referir també la setmana passada la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol. Així serà un contingent, com s'havia anunciat, de 900 treballadors ampliable en un 30% i que entrarà en vigor el 2 de maig. Es tracta d'un volum d'autoritzacions que disminueix força respecte de l'anterior i retorna als nivells prepandèmia, segons ha manifestat Casal, que ha emfasitzat que la xifra ha estat avalada pel CES i que té per objectiu, també, prioritzar la contractació de les persones inscrites al Servei d'Ocupació.

La nova quota general de treballadors, a més, estableix l'increment del 4,6% als salaris mínims fixats per cada sector d'activitat. L'objectiu dels increments periòdics és estabilitzar les plantilles amb personal qualificat remunerat amb salaris competitius.

A banda de la nova quota general de treballadors, el Govern tornarà a obrir una quota específica per a treballadors de temporada d'estiu que segons l'executiu s'anunciarà properament.

Ocupabilitat per a col·lectius vulnerables

En matèria laboral el consell de ministres d'aquest dimecres també ha servit per donar el vistiplau al reglament del programa de millora de l'ocupabilitat mitjançant el sector públic i les entitats d'iniciativa social, que en el darrer any han permès oferir feina a 56 treballadors dins de l'administració pública. Aquest programa s'afegeix als dos aprovats pel consell de ministres relatius, d'una banda, al foment de la contractació en el sector privat, i, de l'altra, al foment de la contractació de joves que han assolit les competències d'un programa d'inclusió sociolaboral.

Des que es van iniciar el 2012, els programes de foment de la contractació s'han anat adaptant al context socioeconòmic del moment que, enguany, "es caracteritza per un increment del nombre d'ofertes de llocs de treball i una disminució del nombre de persones registrades al Servei d'Ocupació", tal com ha manifestat Casal. Així doncs, el programa de millora de l'ocupabilitat mitjançant el sector públic i les entitats d'iniciativa social dona prioritat als col·lectius de persones inscrites en recerca de feina al Servei d'Ocupació que presenten més dificultat per accedir al treball, i en concret a les persones amb una discapacitat, en situació de vulnerabilitat, aturades de llarga durada o que perceben un ajut per desocupació involuntària.

Les persones de 16 a 25 anys i majors de 45 anys no s'han inclòs en aquest programa destinat al sector públic, ja que s'ha privilegiat la seva contractació en el sector privat, i es poden acollir als programes vigents destinats al sector privat, ha afegit el ministre portaveu que també ha detallat que les places ofertades en el programa aprovat aquest dimecres va de les 60 de l'any passat a les 52 també per la davallada de persones inscrites a Ocupació.

Els beneficiaris obtindran un contracte d'entre un i sis mesos amb el salari mínim interprofessional per una jornada de 40 hores setmanals, que es reduirà o adaptarà, si convé, per a persones amb discapacitat o en situació de vulnerabilitat (treball amb suport). En tots els casos es potencia el component formatiu adaptant-lo a les necessitats específiques de la persona per tal d'incrementar el seu grau d'ocupabilitat futur.

Irregularitats en la contractació de treballadors peruans

A l'últim i qüestionat sobre la situació dels treballadors peruans que haurien estat acomiadats com a represàlia per haver parlat en el cas de les irregularitats comeses per una empresa, Casal ha reiterat que no els consta la denúncia, però que de manera interna policia, Immigració o Treball estan fent les indagacions escaients i tal com van afirmar Marsol i el cap de Govern dimarts si es confirma aquesta situació "s'actuarà amb la fermesa necessària". Ha reiterat que el Govern també ha pres cartes en l'assumpte iniciant els contactes amb les autoritats peruanes per a una coordinació en l'actuació i també per reformar la llei que impedeixi la figura del treballador desplaçat en el cas de persones extracomunitàries.

Notícies relacionades