Dimarts 07 de maig de 2024
|
07:13 H
L'edifici administratiu del Govern.
L'edifici administratiu del Govern. (Foto: Arxiu ANA)
Sector públic

Fitch Ratings manté la qualificació d'Andorra en A-

Andorra la Vella.- L'agència d'avaluació Fitch Ratings ha publicat aquest divendres a la nit el ràting d'Andorra i l'ha situat de nou en A- amb perspectiva estable, mantenint la nota i la perspectiva que es va assolir el juliol del 2022 i que es va mantenir durant les avaluacions fetes el 2023.

A l'informe, els avaluadors han indicat que la nota es fonamenta en una gestió fiscal prudent, assolint un superàvit del 2,4% (el superàvit del Govern és del 0,68%) del PIB a finals del 2023 –per sobre de la mitjana dels països amb una qualificació similar– i una previsió entorn de l'1% pel 2024 i 2025. L'agència atribueix aquesta variació a la baixa a la decisió del Govern de destinar un gruix de les inversions a la creació d'un parc públic d'habitatges a preu assequible.

Fitch Ratings també ha destacat que la ràtio d'endeutament de les administracions públiques del país va ser del 36,5% el 2023 i es preveu que aquest es continuï reduint gradualment fins a arribar al 31,6% a finals del 2026. També s'ha subratllat el fet de no tenir necessitat de cap refinançament extern fins a l'any 2027.

Pel que fa al creixement de l'economia andorrana, l'informe preveu un creixement del PIB real de l'1,5% pel 2024 i de l'1,4% pel 2025, després del creixement real de l'1,4% registrat el 2023. L'agència destaca el compromís del Govern per reforçar l'atractiu del país per atreure inversions d'alt valor afegit amb la vigent modificació de la llei de la inversió estrangera. Segons Fitch, el procés d'acostament a la Unió Europea a través de l'acord d'associació afavorirà la diversificació econòmica de Principat a mitjà termini.

Finalment, un altre dels punts que continua destacant l'agència ha estat l'alta resiliència del sector bancari, posant èmfasi en les ràtios de capital i liquiditat assolides, i la millora de rendibilitat de les entitats en els darrers anys.

Notícies relacionades