Campus de la Universitat Jean-Jaurès de Tolosa. (Foto: Universitat de Tolosa)
Internacional

Els universitaris andorrans afronten un augment del cost de la vida a França

El preu de l'allotjament i del transport s'encareix a Tolosa, la ciutat més demanada

Els 200 estudiants andorrans que comencen aquest curs a les universitats franceses es trobaran amb un augment del cost de la vida, especialment a Tolosa de Llanguedoc, la ciutat més demanada. Segons un estudi de la Unió Nacional d'Estudiants de França (UNEF), el preu mínim d'un lloguer a Tolosa aquest curs és de 457 euros (per 450 l'any passat, un 1,5% més) mentre que el cost del transport ha pujat un 2% (102 euros per 100 el 2017). A això cal afegir-hi les dificultats per trobar un allotjament en una població que compta amb 115.000 estudiants universitaris i que arriba als 130.000 comptant la perifèria. L'entitat que gestiona les residències universitàries públiques, el Crous (Centre régional des œuvres universitaires et scolaires), calcula que aquest curs no ha pogut atendre més de 2.500 peticions d'allotjament.

Les altres ciutats més demanades pels andorrans són Montpeller i París. A la primera, el lloguer mensual té un preu mitjà de 479 euros però a la capital francesa puja fins els 830 euros. L'estudiant, si té menys de 25 anys, es pot beneficiar d'un ajut a l'allotjament (APL). La ciutat més barata per anar a estudiar és Poitiers, on el lloguer mitjà se situa en 332 euros.

Preus a l'estat espanyol

Tot i aquests increments, encara és més econòmic estudiar a la universitat a França que a l'estat espanyol, i no només a nivell de tarifes dels cursos. A Barcelona, la ciutat amb més estudiants andorrans, el preu de lloguer d'un pis se situa entre els 900 i els 1.500 euros, per la qual cosa la fórmula més habitual és la de compartir allotjament entre tres o quatre joves. Si l'estudiant és menor de 25 anys, pot disposar d'una targeta de transport T-Jove que costa 105 euros (zona 1, Barcelona i poblacions properes com Montcada i Reixac) i que té una durada de tres mesos.

Els de Barcelona són uns preus semblants als de Madrid, segons un estudi de la consultora Uniplaces, que situa Santiago de Compostela i Granada com les ciutats més barates per anar a cursar una carrera universitària. A la ciutat gallega, el cost mitjà de l'allotjament és de 180 euros i de 223 a Granada, on el transport públic és el més barat (0,57 euros el viatge).