El ministre portaveu, Jordi Cinca, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: M. M.)
Indicadors

Cinca “contextualitza” les dades del preu del lloguer per calmar la indignació ciutadana

El ministre titlla el cost de l'habitatge quan s'ha de renovar el contracte “d'abusiu i sagnant”

Andorra la Vella.- Apuntar que el preu mitjà de lloguer a Andorra és d'entre 539 i 587 euros ha generat molta indignació entre la població, ja que s'interpreta que no es correspon amb la realitat del que actualment es paga. És per això que el ministre portaveu, Jordi Cinca, ha hagut de sortir al pas per “contextualitzar” i aclarir les dades que aquest passat dimarts el departament d'Estadística va presentar davant de la Comissió Nacional de l’Habitatge. El també titular de Finances ha apuntat que les xifres que es van entregar no corresponen a un “estudi específic” sinó que sorgeixen d'una enquesta que es fa anualment per saber amb què es gasten els diners dels pressupostos familiars i quina part concretament es destina a pagar el lloguer.

A més, les dades entregades són del 2017 i no tenen en compte ni aquells habitatges destinats a temporers ni tampoc incorpora l'oferta del mercat de lloguer actual, ja que l'enquesta es fa a famílies assentades al país i, per tant, reflecteix una mitjana respecte a contractes antics o que es van signar fa uns quants anys. Tots aquests elements, no inclosos en les dades lliurades aquest dimarts, “matisen moltíssim el preu final”, ha argumentat Cinca i en distorsionen el resultat. Però un cop fets aquests aclariments, el ministre ha recalcat i ha defensat que per famílies assentades i amb contractes en vigència la dada que surt de l'anàlisi del mercat del 2017 (amb una mostra de 426 enquestats) és “suficientment significativa perquè sigui una dada força fiable”.

Davant d'unes dades que no representen el conjunt del mercat actual de lloguer, Cinca ha recordat que la Comissió Nacional de l’Habitatge continua treballant i que s'està a l'espera de les dades que els comuns es van comprometre a lliurar a Estadística en base a la declaració anual de l'inquilinat. Aquest element permetrà saber el preu del lloguer de tots els habitatges, sense discriminació si són famílies o temporers que hi viuen. També ha apuntat que està en marxa una diagnosi per poder esbrinar el nombre de pisos buits al país, així com l'exposició de les conclusions aquest dimarts que ve sobre l'estudi que ha realitzat el ministeri sobre el cost de la vida.

Tot plegat, un conjunt d'estudis que, segons Cinca, han de servir per tenir unes dades més ajustades a la realitat. Sense posar una data concreta per tenir totes aquestes xifres processades i analitzades, ha apuntat que “passat festes” espera poder tenir algun d'aquests estudis acabats. Un camí que també ha assenyalat el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que ha apuntat que s'ha de “ser prudent” i continuar treballant recollint dades per tenir un a foto millor que l'actual.

El ministre portaveu ha apuntat que el Govern encara no ha decidit si per l'any que ve impedirà l'increment dels lloguers vinculat a l'IPC, però no creu que “el problema ens vingui de l'increment de l'IPC si aquest està al tomb de l'1%”. I ha anat més enllà: “Els casos que s'han denunciat darrerament cridaners i sagnants fan referència als nous contractes o a la renovació d'aquests, moment que es produeixen increments que poden sembla abusius”.

El raonador també carrega

El raonador del ciutadà, Marc Vila, també ha carregat contra les dades del Govern apuntant que “no reflecteix el que està passant avui a Andorra”. Vila apunta que “són dades sense tractar i no discrimina entre contractes en vigor i renovacions, per tant, no reflecteix l’impacte dels augments que s'estan recollint”.