Una caixera d'un supermercat. (Foto: EFE)
Internacional

El PIB de l'eurozona creix al ritme més baix en cinc anys

Va tancar el 2018 amb un 1,8%, segons Eurostat

El producte interior brut (PIB) de l'eurozona va créixer un 1,8% el 2018, el seu menor increment anual des del 2014, després d'haver augmentat un 0,2% en el quart trimestre de l'any, segons les dades revisades publicades aquest dijous per l'oficina d'estadística comunitària Eurostat. En el conjunt de la Unió Europea, el PIB va créixer un 1,9% en l'exercici, la quota anual més baixa des de 2015, després d'haver registrat un increment del 0,2% entre octubre i desembre.

En el tercer trimestre, el PIB havia augmentat un 0,2% en l'àrea de la moneda única i un 0,3% en el conjunt dels Vint. Si es compara amb el quart trimestre de 2017, l'increment va ser del 1,2% a l'eurozona i del 1,4% a la UE en els últims tres mesos de l'any.

Eurostat ha revisat una dècima a la baixa la seva primera estimació de PIB del quart trimestre per a la UE, ja que al gener va calcular que l'augment era del 0,3% en la comparació trimestral i del 1,5% en l'anual. A Espanya, el PIB va avançar entre octubre i desembre un 0,7% en comparació amb el trimestre previ i un 2,4% enfront del mateix període de 2017. Eurostat publica dades de creixement del PIB als estats membres del quart trimestre, però no del 2018 complet.

Entre els països per als quals l'oficina disposa de dades, els principals augments en la comparació trimestral es van donar a Lituània (1,6%), Xipre, Letònia i Hongria (1,1% tots), mentre que les taxes més baixes es van observar a Itàlia, on el PIB es va contraure 0,2%, i Alemanya, on es va mantenir sense canvis. Si es compara amb el quart trimestre de l'any previ, els principals increments es van donar a Letònia (5,5%), Hongria (4,8%) i Polònia (4,6%), mentre que els menors avenços van tenir lloc a Itàlia (0,1%), França (0,6%) i Alemanya (0,9%). L'escàs creixement en les grans economies de l'euro al final de l'any ha pesat en la desacceleració del creixement en l'àrea de la moneda única, on la taxa anual (1,8%) s'ha quedat una dècima per sota del que va vaticinar la setmana passada per la Comissió Europea.

L'oficina comunitària publicarà dades revisades del PIB i els seus agregats, així com d'ocupació el pròxim 7 de març.