La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, en la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres. (Foto: EFE / Ángel Díaz)
Internacional

El govern espanyol regula el preu dels lloguers

Entre les mesures destaca una millora de la situació de l'inquilí respecte al propetari

El consell de ministres espanyol d'aquest divendres ha aprovat un nou decret de llei sobre l'habitatge i el lloguer en què es vol "donar un gir social a la política d'habitatge". Entre les principals mesures destaca una millora de la situació de l'inquilí respecte al propietari, ajudar als grups més vulnerables respecte els desnonaments i impulsar una oferta d'habitatges en lloguer assequible. Les mesures es preveu que entrin en vigor aquest dissabte, quan ho publiqui el butlletí oficial de l'estat espanyol, i afectarà als nous contractes.

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha explicat que l'executiu espanyol sap de la gran preocupació que hi ha per part de la població respecte als lloguers, "sobretot per part de la gent jove". Per això, han aprovat aquest nou decret-llei, amb una sèrie de mesures per protegir l'inquilí i equilibrar totes dues parts: inquilí i propietari.

S'ampliarà la durada dels lloguers de tres a cinc anys o, fins i tot, arribarà a set anys, en casos en què l'arrendador sigui una empresa. A més, si aquest temps no fos suficient, s'hi afegirà una pròrroga tàcita d'un a tres anys.

Pel que fa a la bretxa salarial, el govern espanyol obligarà a totes aquelles empreses que tinguin més de 50 treballadors a fer pública les taules salarials. Això es deu –ha explicat Calvo– a què actualment les dones no coneixen quines bretxes salarials es produeixen a les empreses on treballen. Per altra banda, els permisos de paternitat i maternitat seran iguals a partir de l’any 2021, ampliant-se el dels pares fins les setze setmanes. El canvi serà progressiu. Aquest any 2019, per exemple, el permís s’ampliarà a vuit setmanes. “En tres anys arribarem a la mitjana de permisos de paternitat i maternitat dels països de la Unió Europea”, ha destacat Calvo.