Dimarts 03 de desembre de 2024
|
11:59 H
Ecoalf i Pyrénées: més enllà de vendre roba sostenible
A l'Alça

Ecoalf i Pyrénées: més enllà de vendre roba sostenible

Andorra la Vella

Sabíeu que per fabricar una samarreta de cotó fan falta gairebé 4.000 litres d’aigua? Cada vegada ens fixem més en el que mengem per ser respectuosos amb el medi ambient, però amb la roba encara no filem tan prim. Un dels pioners d'aquesta tendència a l'alça és Javier Goyeneche, que va crear la marca de roba sostenible Ecoalf al 2009. Ja ha reciclat més de 80 milions d’ampolles de plàstic i les ha convertit en fibres tèxils per fer sabatilles, pantalons, jerseis i caçadores perquè, com diu el seu eslògan més famós, 'no hi ha un planeta B'.

Amb motiu de la recent obertura d'una secció de la seva roba als grans magatzems Pyrénées, Goyeneche ha parlat al programa 'A l'alça' per explicar que l'acord amb l'empresa andorrana va més enllà de vendre roba. "Crec que Pyrénées es convertirà en el nostre ambaixador a Andorra. Plegats tenim la capacitat per fer projectes que vagin més enllà de tenir la nostra roba a les seves botigues; podem fer projectes educatius junts, projectes de neteja dels boscos... estem molt alineats amb ells perquè volen portar la sostenibilitat a l'ADN de l'organització", ha explicat el fundador d'Ecoalf.

La producció de la roba que ens posem genera un 10% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, però afortunadament, la moda sostenible ha vingut per quedar-se i refer les bases del nou estil de vida del segle XXI. Tenen patentats més de 400 tipus de fibres. Utilitzar materials reciclats permet a la marca estalviar un 20% en aigua i un 50% en energia, a més de tenir menys impacte en l’entorn. Durant l'entrevista, Goyeneche va explicar que és tan forta la seva implicació pel medi ambient, que fa uns anys van deixar de vendre un dels seus productes estrella perquè es van adonar que desprenia microfibres quan es rentava. "Fèiem el típic forro polar amb polièster reciclat i va arribar a ser la nostra peça més venuda al 2014, però cada vegada que es rentava, deixava anar 20.000 microfilaments... Hem estat treballant tot aquest temps per tenir una alternativa i crec que si tot va bé, a l'estiu ja podrem presentar el primer filament que no desprèn microfibres", ha avançat.

Ecoalf aposta per un consum més responsable i ha remarcat que "no hi ha necessitat de comprar d'una forma tan compulsiva", no només per la quantitat de roba que s'acumula a l'armari, sinó per "la contaminació que genera el transport, el canvi de peces, el reetiquetatge, els plàstics no aprofitats en aquella compra...", elements que no es tenen tan en compte alhora de fer una compra responsable. Goyeneche ha acabat la seva intervenció desitjant que espera veure Andorra com un país que "conviu orgullós de portar la nostra marca, perquè la moda no és només sentir-se 'guapo' sinó fer el que és correcte i estar-ne satisfet".

Notícies relacionades