Opinió

Perspectiva de l’economia i els mercats financers: Abril 2021

Mentre Europa marca distàncies amb la Reserva Federal, als Estats Units la inflació podria superar les previsions

ESTATS UNITS: DESACOBLANT-SE DE LA RESTA DEL MÓN

L'onada d'estímuls i el desplegament del procés de vacunació als EUA obliguen els inversors a considerar la perspectiva que la inflació pugui superar les previsions.

El president Biden va signar aquest mes el Pla de Rescat per un import d’1,84 bilions de dòlars segons la proposta inicial, tot i que amb alguns objectius més estrictes per als xecs d'estímul i menors subsidis d'atur.

La propera ronda de legislació amb contingut fiscal podria ser el projecte de llei d'infraestructures, el cost nominal serà alt, però l'efecte a curt termini seria molt menor.

Procés de vacunació. Més estats s'han compromès a facilitar la vacunació de tots els adults en les pròximes setmanes.

/ EUROPA. EL BCE MARCA DISTÀNCIES AMB LA RESERVA FEDERAL

Acceleració de QE per evitar que els tipus creixin més que l'economia. L'última reunió del BCE va sorprendre els mercats en anunciar «un significatiu augment de les compres durant el trimestre vinent».

Quant al procés de vacunació, deixant de banda el fet evident (la deficient gestió fins ara del procés a Europa), hi ha alguns aspectes positius: les vacunacions diàries han augmentat i els lliuraments programats de vacunes haurien de permetre la cobertura completa per a final de setembre . El subministrament anunciat (280 milions de dosis) permetria doblar el ritme de vacunació en el segon trimestre, de manera que el percentatge de persones vacunades amb almenys una dosi seria del 70% al juliol. Pel que fa a les perspectives econòmiques, si bé la recuperació econòmica s'endarrerirà a Europa el 2021, la regió hauria de recuperar-se en 2022. També es preveuen repercussions positives per a Europa del pla fiscal de Biden: «impulsarà les exportacions».

Els rendiments dels bons europeus semblen haver tocat sostre després de les mesures adoptades pel BCE, que sembla convençut de poder desvincular el comportament del mercat de valors de deute públic de països europeus del mercat de bons nord-americà.

/ XINA: SENSE AVANÇOS EN LA RELACIÓ AMB ELS EUA. MÉS IMPAGAMENTS, SENSE SUPOSAR ENCARA UN RISC SISTÈMIC.

El governador del PBoC, Yi Gang, va assenyalar en un discurs que la política monetària ha de trobar un equilibri entre donar suport al creixement econòmic i prevenir riscos.

Sense avenços en les relacions sino-nord-americanes. Segons FT, la cimera de dos dies celebrada entre els EUA i la Xina a Alaska va concloure gairebé sense avanç en les seves relacions.

/  JAPÓ: BOJ: D'APLICAR UNA PERMANENT RELAXACIÓ QUANTITATIVA (QE) A INTERVENIR ÚNICAMENT EN CAS DE NECESSITAT

Conjuntura macroeconòmica: feia vuit anys que les empreses japoneses no oferien augments salarials tan baixos.

Covid i vacunes: Japó aixecarà l'estat d'emergència a l'àrea de Tòquio.

Notícies del sector empresarial. La rendibilitat de les empreses japoneses va millorar gràcies a la forta caiguda en les despeses d'empresa en l'exercici actual al treballar el personal des de casa a causa de la pandèmia.