Les asseguradores es cobreixen les espatlles davant d'una nova pandèmia
A l'Alça

Les asseguradores s'han cobert les espatlles davant d'una nova pandèmia

S'han reforçat les clàusules per evitar que s'hagi de respondre a situacions similars a les de la crisi sanitària

L'actualització de la llei d’ordenació i supervisió de les assegurances, que regula les companyies i corredories del país i els permet treballar amb un marc legal al dia, permetrà que el sector s'equipari amb el de la Unió i facilitarà l'acostament d'Andorra a la comunitat econòmica europea. Tot i això, tal com ha assegurat Jaume Talarn, CEO Assidu Assegurances, al programa 'A l'alça', "encara s'ha de publicar la llei de pensions, la llei del contracte de l’assegurança i la llei de mediació" per acabar de completar el procés de renovació del mercat d'asseguradores. A l’espera que es completi tot aquest marc legislatiu, el sector augura un possible procés de concentració d’entitats asseguradores que facin més solvent i racional el mercat, tenint en compte la dimensió i les característiques del país, ha recalcat Talarn.

Durant la seva entrevista, el CEO d'Assidu ha volgut recordar la diferència entre els agents, els corredors o les corredories i les asseguradores, que sovint es confonen. "L’agent és el representant d’una sola companyia, té un contracte amb la companyia i la companyia li dona cobertura legal i responsabilitat del que pugui fer, i l’agent només pot representar una sola companyia. En canvi, els corredors som representants de vàries companyies i no tenim cap contracte, tenim acords de col·laboració amb elles i nosaltres estudiem els seus productes i recomanem una o una altra companyia en funció de les necessitats del client", ha dit. Actualment existeixen una trentena d’asseguradores andorranes i delegacions estrangeres, a més dels 76 mediadors, que poden ser agents o corredors d’assegurances, i cada agrupació té la seva pròpia associació.

És habitual que les corredories acabin especialitzant-se en sectors determinats, com pot ser la responsabilitat civil, el ram de la salut o l’assistència en viatge, un camp que ha anat creixent amb la pandèmia i que ha permès als turistes i hotelers quedar coberts si apareixia algun cas de Covid durant la seva estada. De fet, Talarn va ser un dels primer en oferir una cobertura 'free-covid' als hotelers del país. "Estic orgullós perquè crec que va ser la primera pòlissa que vam signar de Covid-free a Andorra amb el nostre hoteler que ens ho demanava. Era un descans per a l’empresari", ha recordat.

Contràriament al que es podria pensar, el nombre d’andorrans que han contractat una assegurança arran de la pandèmia no ha augmentat; el coronavirus no ens ha fet més prudents a l'hora de protegir-nos davant de possibles incidents, però sí ha fet que les companyies es cobreixin les espatlles. "Han posat clàusules per recordar que queda exclosa qualsevol epidèmia, i ho han fet signar a totes les companyies i també als clients ja sigui amb pòlisses de salut, pòlisses de danys i responsabilitat civil", ha detallat. Al cap i la fi, les assegurances són un negoci, ja sigui amb una companyia o una corredoria amb qui l’acabem contractant. I només ens penedim de no haver-ne agafat una quan ja tenim el problema a sobre.