La venda a granel, un comerç que guanya adeptes
A l'Alça

La venda a granel, un comerç que guanya adeptes

A Escaldes-Engordany hi ha la primera botiga del país que ven sabó i detergent segons les necessitats del client i amb envasos reutilitzatss

Antigament, totes les botigues on compraven els nostres padrins, venien els seus productes a granel. El menjar s'embolicava en paper de diari o es posava directament a la cistella, però amb el desenvolupament de la societat del benestar i l'auge dels supermercats, aquests negocis van anar desapareixent. Ara, però, fruit de la preocupació pel medi ambient, el comerç a granel ha tornat a la vida. A Escaldes-Engordany hi ha la primera botiga del país que ven sabó i detergent segons les necessitats del client i amb envasos reutilitzats: La Saboneria, el negoci de la Meritxell Pérez, que va posar en marxa la botiga just quan va esclatar la pandèmia. Tal com ha explicat al programa 'A l'alça', "la idea sorgeix a partir de la base que el producte de neteja i la higiene personal genera molt residu plàstic. Si podem comprar fruita, verdura, llegums, te i altres productes a granel, per què no els productes de neteja amb el mínim de residu o residu zero?". I és que la consciència social de la Meritxell era tan forta que la va empènyer a deixar la seva feina estable com a administradora, i embarcar-se en l'aventura de muntar una botiga de zero, sense experiència i sense cap precedent al país que la pogués guiar en el negoci. "Buscava alguna cosa que pogués funcionar i que fos pionera i, de fet, ho hem aconseguit", ha assegurat.

Des que va obrir, ara fa justament un any, ha aconseguit estalviar-li al país 4.000 envasos de plàstic que s'haguessin generat si tots els seus clients haguessin comprat un pot de detergent en una altra botiga. "El concepte és el de compra lenta perquè vens aquí, i estàs aquí pel que necessites sense 'atacar-te' amb mil anuncis i productes, jo et recomano, t'aconsello, t'explico les dosificacions i aleshores pots personalitzar-lo", ha detallat la propietària. Treballa amb diversos productors locals, però els detergents els importa d'Espanya, d'una empresa especialitzada en la venda de sabons a granel. Segons ha explicat, "el producte està fabricat a València i venen en bidons de 25 litres i una vegada buits torno a fàbrica, per tant, també col·laboro en l'economia circular perquè no genero residus, perquè a més a més aprofitem quan ens arriba comanda perquè es pugui endur els bidons buits".

La futura llei d'economia circular pretén estendre a tot el país, la filosofia d'aquesta petita botiga. I amb la seva aprovació, la Meritxell espera que sistemes de compra com el seu, deixin de ser una simple anècdota.