La central de FEDA. (Foto: Arxiu ANA)
Sector públic

El Govern manté congelades les tarifes elèctriques durant l'època hivernal

L'executiu facilita l'accés a l'energia a les famílies amb dificultats econòmiques

Andorra la Vella.- El Govern ha aprovat aquest dimecres durant la sessió de consell de ministres la congelació de les tarifes elèctriques actuals durant la temporada hivernal amb la voluntat de donar suport a la ciutadania i al teixit empresarial del país arran de la situació provocada per la irrupció de la pandèmia del coronavirus. D'aquesta manera, tal com ha indicat el ministre portaveu i de Finances, els ciutadans i de les empreses no veuran repercutits en les seves factures l'increment del preu de compra de l'electricitat que ha absorbit FEDA. L'aprovació del Govern arriba després que aquest dimarts la parapública fes públic que ha destinat els beneficis a la compra d'electricitat, amb una inversió de vuit milions d'euros.

Jover ha recordat que des del 2019 l'executiu ha mantingut el cost constant de la llum, tot posant en relleu que aquesta fita "té un mèrit especial" en el context de volatilitat dels preus de mercat, els quals s'estan veient incrementats. Per aquest motiu, la intenció de l'administració i la parapública és mantenir els imports actuals, almenys, durant "l'estació hivernal", una època de l'any en la qual molts ciutadans també utilitzen l'electricitat per escalfar les seves llars. "La congelació de les tarifes va en funció de la volatilitat del mercat, les mantindrem almenys durant l'hivern i després analitzarem si és necessari o no ajustar-ne el preu", ha manifestat, tot indicant que no hi ha una data exacta marcada.

Així doncs, el titular de la cartera de Finances ha assenyalat que la decisió també facilita l'accés a l'energia a les famílies amb menys recursos econòmics per evitar la precarietat energètica, ja que la modificació contempla l'eliminació de la tarifa domèstica bonificada, la qual només era aplicable a contracte de tarifa plana, i crea les tarifes domèstica plana bonificada (BDBP) i la domèstica plana discriminació horària (BDBH). Segons ha informat, les noves prestacions permetran que més nuclis familiars amb una situació econòmica difícil hi puguin tenir accés. "Continuem ajudant a que cada cop més famílies puguin entrar a les tarifes bonificades", ha apuntat.

D'altra banda, també s'actualitza el quadre relatiu al període horari tarifari anual a les empreses distribuïdores, per tal d'ajustar-lo al calendari d'accés aplicable a FEDA en la importació d'energia elèctrica.