Dimarts 17 de setembre de 2024
|
18:14 H
Una imatge de la nova línia d'alta tensió entre FEDA i Grau Roig.
Una imatge de la nova línia d'alta tensió entre FEDA i Grau Roig. (Foto: N. L.)
El director general de FEDA, Albert Moles, durant l'acte.
El director general de FEDA, Albert Moles, durant l'acte. (Foto: N. L.)
La línia d'alta tensió entre Encamp i Grau Roig.
La línia d'alta tensió entre Encamp i Grau Roig. (Foto: N. L.)
El director general de FEDA, Albert Moles, i el responsable de projectes d'enginyeria, Adrià Arasa.
El director general de FEDA, Albert Moles, i el responsable de projectes d'enginyeria, Adrià Arasa. (Foto: N. L.)
El director general de FEDA, Albert Moles, i el responsable de projectes d'enginyeria, Adrià Arasa.
El director general de FEDA, Albert Moles, i el responsable de projectes d'enginyeria, Adrià Arasa. (Foto: N. L.)
Empresa

La nova línia d'alta tensió entre Encamp i Grau Roig triplicarà la capacitat de transport d'electricitat

Encamp.- La nova línia d'alta tensió de FEDA entre Encamp i Grau Roig triplicarà la capacitat de transport d'electricitat intern al país. La parapública ha posat en funcionament el primer circuit de la interconnexió, que multiplica per 1,5 la capacitat de l'antiga, i que, en total, abasta fins a divuit quilòmetres amb un total de 69 pilones i una inversió global aproximada de 18 milions d'euros, on s'inclouen les noves pilones i la retirada de les antigues, així com la restauració del terreny. Tal com han manifestat el director general de la companyia, Albert Moles, i el director de projectes d'enginyeria, Adrià Arasa, l'activació, tot i que parcial, de la nova línia culmina el pla que la parapública va començar a executar durant la pandèmia i que permet donar resposta a l'increment actual del consum d'electricitat amb l'augment de les calefaccions i els vehicles elèctrics, a més de permetre incorporar el transport d'energies renovables.

Moles ha explicat que un dels beneficis de la nova interconnexió, a banda de garantir l'abastiment d'energia, és la retirada de la línia de l'interior dels nuclis urbans, ja que tota la infraestructura ara està situada en espai públic. I ha posat en relleu, juntament amb Arasa, que els treballs han estat d'una gran "complexitat" perquè s'ha hagut de fer la instal·lació amb la interconnexió antiga en funcionament per salvaguardar el subministrament energètic als clients de FEDA. "La posada en funcionament s'ha fet conjuntament amb l'antiga línia en funcionament, la qual cosa ha suposat uns treballs tècnics i organitzatius quant a l'explotació complexos per procurar que el servei no tingués afectacions i cap client es quedés sense subministrament", ha apuntat el director de projectes.

Entrant al detall de la nova instal·lació, fa una setmana es va posar en funcionament el primer tram d'un total de quatre i la previsió és que la línia estigui totalment completa abans que finalitzi l'any, als volts del mes de novembre. D'aquesta manera, les pròximes línies que s'activaran seran la de Grau roig a Ransol, la de Ransol i la Gonarda i, finalment, la interconnexió entre Encamp i la Gonarda, on només és necessari acabar de fer les connexions, ja que les infraestructures es troben totes emplaçades. Arasa ha ressaltat els treballs que s'estan duent a terme per reduir l'impacte mediambiental de les instal·lacions i les obres aplicant criteris per garantir que la flora i la fauna de l'indret no es vegin perjudicades. "La setmana passa vam començar els treballs de rehabilitació ambiental, que consisteixen en una restauració i un anivellament del terreny, així com la retirada dels petits residus que puguin quedar arran de l'extracció de les bases de les pilones de la línia antiga i unes tasques de sembra per retorn el terreny a l'estat original", ha matisat.

Arasa també ha posat en relleu que la nova línia d'alta tensió permet garantir "abastament" el subministrament d'energia al país, tot i que ha indicat que cal treballar a millorar la connexió amb els "colls de botella" internacional, concretament amb Espanya, per la qual hi ha la previsió de renovar la línia que connecta amb el país veí del sud, des de la frontera del riu Runer fins a Adrall. En aquest sentit, Moles ha manifestat que s'està acabant de tancar el projecte d'execució amb el govern espanyol per poder iniciar les obres al llarg dels pròxims mesos o anys, tot recalcant que es tracta d'un projecte que pot arribar a durar entre dos i quatre anys i que consistirà a reforçar la interconnexió actual ampliant la capacitat de tensió. "Amb Espanya ja tenim un doble circuit, però té una potència més limitada, i per això estem planificant unes obres de substituir la línia actual i millorar-la", ha exposat. Quant a la inversió que suposaria el projecte, el director general ha recordat que encara s'està acabant de tancar l'execució i el cost econòmic del projecte.

FEDA tanca el primer semestre amb beneficis

Qüestionat per la situació financera de FEDA al tancament del primer semestre, Moles ha afirmat que la parapública està recuperant les xifres positives que es registraven abans de l'encariment dels preus a causa de l'esclat de la guerra d'Ucraïna. D'aquesta manera, ha assenyalat que els preus de compra d'electricitat "s'han relaxat", però ha apuntat que cal "ser prudents" perquè "encara ens trobem en moments de volatilitat". "Hem de mirar cap endavant, no sabem que hi haurà aquest estiu, ni tampoc l'hivern vinent, però l'expectativa és que sigui complicat", ha asseverat. En relació amb la xifra exacta de tancament, el director general ha indicat que no la poden donar per "prudència", però ha reiterat que durant el primer semestre del 2023 "hem recuperat resultats positius".

Notícies relacionades