Una clienta a una botiga. (Foto: A. M.)
Indicadors

El segon trimestre de l'any tanca amb 285 comerços oberts més

Totes les parròquies creixen, però la que més ho fa és Andorra la Vella

Andorra la Vella.- El segon trimestre de l'any s'ha tancat amb un total d'11.212 establiments actius inscrits en el Registre de Comerç i Indústria, la qual cosa representa un increment de 285 en relació amb els 10.927 que hi havia registrats a finals del primer trimestre de l'any, és a dir, un augment del 2,6%. Segons el sector d'activitat econòmica, destaca el nombre d'establiments que desenvolupen la seva activitat principal en l'àmbit dels sectors del comerç a l'engròs i al detall, reparació de vehicles de motor i motocicletes (3.101 establiments); activitats professionals, científiques i tècniques (2.202 establiments) i hostaleria (1.029). Pel que fa a la ubicació territorial, es detecta una concentració del 65% entre les parròquies d'Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Encamp. A més a més, la parròquia d'Andorra la Vella mostra l'increment trimestral més elevat amb el 3,5%, en un context generalitzat de creixements en totes les parròquies durant el segon trimestre de l'any.

L'augment general registrat el segon trimestre s'explica pel balanç positiu que durant aquest període ha presentat la creació neta d'establiments (285 més), identificada com la diferència entre les altes i les baixes, en inscriure's 408 nous establiments i registrant-se 123 baixes. Els sectors que més han contribuït, en valors absoluts, a aquest augment han estat activitats professionals, científiques i tècniques (5,6% i 117 establiments nets més); informació i comunicacions (un 9,2% i 70 establiments més) i comerç a l'engròs i al detall, reparació de vehicles de motor i motocicletes (un 1,3% i 39 establiments més).

En termes comparatius amb el trimestre anterior en el qual es van registrar 348 nous establiments, s'accelera el ritme d'altes durant el segon trimestre del 2022, experimentant així una variació trimestral positiva del 17,2%. En canvi, i a diferència del que passa amb les altes, les 123 baixes d'establiments registrades són inferiors als registres observats el trimestre anterior (147 establiments i una variació trimestral negativa del 16,3%).